Gazirana voda je korisna za zdravlje

107 pregleda 0 komentar(a)
Voda, Foto: Shutterstock
Voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2018. 09:23h

Voda pomaže ispiranju tjelesnih zagađivača kroz mokraću, znoji stolicu. Dakle, pijenje većih količina vode najbolji je "detox".

Kada se mala količina gasa ugljen dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljenikova kiselina što vodi daje noti iskričavosti i veselosti, to jest GAZIRANA VODA. Gazirana voda je bezopasna ali može da bude i KORISNA.

Istraživanje koje je objavljeno u međunarodnom časopisu za ishranu Journal of Nutrition pokazalo je da pijenje gazirane vode ima brojne zdravstvene prednosti. Gazirana voda značajno smanjuje nivo holesterola, lipoproteina niske gustoće (LDL) koji je faktor rizika za bolesti srca a povećava nivo lioproteina visoke gustoće (HDL) koji štiti krvne sudove i srce od ateroskleroze. Prema procjenama stručnjaka, konzumiranje gazirane vode moglo bi da smanji rizik od razvoja bolesti srca tokom sledeće decenije za trećinu.

S druge strane, mjehurići u gaziranoj vodi podstiču lučenje želudačne kiseline, pa na taj način olakšavaju varenje hrane, dok istovremeno pomažu pražnjenju crijeva.

Kako gazirana voda nema nikakvih kalorija, a stvara osjećaj veće punoće u stomaku, korisna je u održavanju tjelesne mase i dijetama. Doktori sa Klinike Mayo, kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda. Jedino je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljila potreba za hidratacijom, prenosi B92.

Bonus video: