DPNCG: Tužilaštvo da zatraži najstožu kaznu za prijetnje novinarki Jovanović

Ona je i ranije bila meta prijetnji pojedinih pripadnika kriminalnih klanova, o čemu su obavješteni policija i tužilaštvo. Zbog toga oni najnoviji slučaj treba da razmatraju sa dužnom pažnjom, ističu iz DPNCG
64 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Gojković, Foto: Zoran Đurić
Zdravko Gojković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.03.2018. 12:32h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) zatražilo je od Državnog tužilaštva da zatraži najstožiju kaznu za prijetnje novinarki ND Vijesti Jeleni Jovanović.

"To bi bilo odvraćajuće kako bi se promjenila atmosfera, stvarana godinama, da su zastrašivanje novinara, napadi i prijetnje, navodno efikasan način za „promjenu“ medijske slike, odnosno izvještavanja o pojedincima ili pojavama", navodi se u saopštenju DPNCG.

Jovanović je prijavila da joj je u redakciji prijetio Zdravko Gojković.

Ona je i ranije bila meta prijetnji pojedinih pripadnika kriminalnih klanova, o čemu su obavješteni policija i tužilaštvo. Zbog toga oni najnoviji slučaj treba da razmatraju sa dužnom pažnjom, ističu iz DPNCG.

"DPNCG uputilo je pisma Vrhovnom državnom tužiocu, Ministru unutrašnjih poslova i direktoru Uprave policije, povodom najnovijeg slučaja novinarke Jovanović. Zatražena je informacija šta su tužilaštvo i MUP/UP preduzeli u vezi preporuka Komisije za istrage napada na novinare a u vezi rasvetljavanja napada na novinare", navodi se u saopštenju.

Od policije i tužilaštva je zatražena i informacija da li se dodatno angažuju u istragama napada na Mladena Stojovića u Tufika Softića, koji uskoro zastarevaju, nerješene.

"U pitanju su napad na Stojovića 23. maja 2008. godine u njegovom stanu u Baru,i postavljanje eksploziva pored auta Softića avgusta 2013. Od VDT Ivice Stankovića tražimo podatak i da li će ispitati odgovornost ODT u Baru koji nije učinio dodatne napore da se istraži težak napad na Stojovića, iza koga, postoje sumnje, stoje pripadnici kriminalnog miljea. Napad se dogodio nakon njegovih izjava o namještanju fudbalskih utakmica u Crnoj Gori. Da li će neko od tužilaca biti pozvan na odgovornost jer su u slučaju drugog neistraženog napada na Softića iz 2007.godine Osnovni sud i Ustavni sud utvrdili odgovornost države za nedjelotvronu istragu i dodjelili mu pravičnu naknadu", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Bonus video: