Sve u znaku Hamiltona i Fetela: Ko će prvi dostići Fanđa

Mercedes dominira već četiri godine, a jedini donekle ozbiljni konkurenti su bili Ferari i Red Bul. Meklarena nema nigdje, a nakon jedne od najgorih sezona i raskida saradnje sa „hondom”, a prelaska na „renoove” motore, Fernando Alonso najavljuje bolje dane
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2018. 09:49h

Huan Manuel Fanđo je decenijama bio sinonim za Formulu 1, sa pet titula decenijama najtrofejniji vozač, ali ga je 2003. pretekao Mihael Šumaher, a onda 2004. osvojio i rekordni sedmi pehar.

Legendarnog Argentinca ove godine bi na 2. mjestu vječne liste mogao da dostigne jedan od dvojice asova - Luis Hamilton ili Sebastijan Fetel. Crni Biser brani tron i sudeći po izdanjima u predsezoni, ali i na prvim treninzima u Australiji, veliki je favorit da osvoji peti pehar. To isto želi i Njemac, koji je lani u bolidu Ferarija pokazao da može da ugrozi superiorni Mercedes, ali nije imao ni sreće u trkama odluke.

"Kada završite karijeru, želite da znate da ste se takmičili protiv najboljih. Postoje mnogi koji nemaju ambicije, neki koji su jednom bili šampioni, ali ima i onih protiv kojih moraš da budeš na najvišem nivou da bi pobijedio. Veliko je iskustvo boriti se svih ovih godina sa Sebastijanom i mislim da je za Formulu 1 sjajno što će se dva četvorostruka prvaka boriti za titulu", rekao je Hamilton.

Fetel je dominirao od 2010. do 2013. godine u bolidu Red Bula, a sada se nada da bi mogao da donese titulu i Skuderiji.

"Luis je radi sjajan posao već mnogo godina. Kada vidim sa kim sam se sve takmičio tokom karijere, shavatam koliko sam veliku stvar napravio. Ali, sada želim najveće zadovoljstvo - da osvojim pehar sa Ferarijem, najvećim timom u istoriji. Cilj mi je da donesem titulu Skuderiji i da je osvojim protiv najboljih, a Luis je svakako jedan od njih", rekao je 30-godišnjak iz Hepenhajma.

Iako su svjesni da mogu da dostignu Fanđa, ne žele da se opterećuju tim.

"Nisam razmišljao o tome, iskreno", rekao je Hamilton, dok je Fetel bio nešto opširniji.

"Ne mogu da se opterećujem nečim što tek može da se dogodi. U svakom slučaju, sada je drugačije vrijeme nego kada je Fanđo pravio te uspjehe. Svaka era ima svoje izazove".

Mercedes dominira već četiri godine, a jedini donekle ozbiljni konkurenti su bili Ferari i Red Bul. Meklarena nema nigdje, a nakon jedne od najgorih sezona i raskida saradnje sa „hondom”, a prelaska na „renoove” motore, Fernando Alonso najavljuje bolje dane.

"Svi znamo da je Mercedes malo ispred svih ostalih i da je veliki favorit i pred početak nove sezone. Što se nas tiče, očekujem mnogo bolju godinu, ali ćemo se mučiti na startu i prave rezultate ostvariti nakon ljetnje pauze", obećao je dvostruki šampion iz Španije.

„Rozberg kritikama samo hoće da skrene pažnju na sebe”

Luis Hamilton je prokomentarisao kritike bivšeg timskog kolege Nika Rozberga kao želju Njemca da skrene pažnju na sebe.

Svjetski šampion iz 2016. godine je za „Skaj sports” rekao da je Britanac skoro nepobjediv kada je u pravom izdanju, ali da je njegova slabost što ima padove u formi.

"Mislim da sam prošle sezone dokazao da to nije tako. Mislim da neki ljudi imaju potrebu da se piše o njima i ovo je jedan od načina da skrenu pažnju na sebe. Cilj mi je da ove sezone budem još konstantniji nego prošle", rekao je Crni Biser, koji je lani pobijedio u devet trka.

Rozberg i Hamilton su prijatelji iz djetinjstva, ali je njihov odnos narušen otkada je Britanac stigao u Mercedes 2013. godine. Netrpeljivost je najviše izašla na površinu 2016. godine, kada je Njemac iznenadio sve i osvojio titulu ispred čovjeka sa kojim je odrastao...

Bonus video: