„Jami distrikt” na Sterijinom pozorju

Novi selektor Sterijinog pozorja Boško Milin u takmičarsku konkurenciju 63. izdanja tog festivala koji će biti održana od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu, uvrstio je devet predstava
76 pregleda 0 komentar(a)
Jami distrikt, Foto: CZK TIVAT
Jami distrikt, Foto: CZK TIVAT
Ažurirano: 23.03.2018. 11:22h

Pozorišna predstava “Jami distrikt” koja je lani napravljena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra, Beograd/Festivala Maszk iz Segedin i Think Tank Studija iz Novog Sada, uvršetna je u selekciju prestižnog festivala Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Novi selektor Sterijinog pozorja Boško Milin u takmičarsku konkurenciju 63. izdanja tog festivala koji će biti održana od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu, uvrstio je devet predstava. U Selekciji nacionalne drame desilo se nešto neočekivano, smanjen je broj djela poznatih autora, a njihova mjesta zauzeli su mladi pisci.

“Akcenat pozorišta nije bio stavljen na ono što je sigurno, kao što je igranje Sterije, Nušića i drugih pisaca koji su vremenom postali klasika kao što su Dušan Kovačević, Siniša Kovačević i Vida Ognjenović. Ono što je bilo prisutno je niz novih mladih pisaca, čija su djela, u stvari, gro onoga što je moja selekcija. Sterijino pozorje ja ne shvatam kao muzej pozorišta, gdje se igraju provjerene, tradicionalne vrijednosti, nego nešto gde će se stvarati nove vrijednosti, koje će postati provjerene i vremenom postati tradicionalne”, kaže Milin.

U Selekciji nacionalne drame su komadi: “Carstvo nebesko”, režija Jernej Lorenci, Narodno pozorište Beograd i Bitef teatar Beograd, “Ožalošćena porodica”, pisac Branislav Nušić, režija Milan Nešković, Teatar “Fjodor Volkov” Jaroslav (Rusija), “Jami distrikt”, pisac Milena Bogavac, režija Kokan Mladenović, Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK Segedin, Think Tank studio Novi Sad, “Švajcarska”, pisac Petar Mihajlović, režija Milan Nešković, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, “Kepler 452-B”, pisac Tijana Grumić, režija Jug Đorđević, Pozorište “Bora Stanković” Vranje, “…i ostali”, pisci Maša Radić, Mina Ćirić, Neda Gojković, Galina Maksimović, režija Stevan Bodroža, Ustanova kulture “Vuk Stefanović Karadžić” Beograd, “Hajka na vuka” pisac Ognjen Obradović, režija Nataša Radulović, Šabačko pozorište, “Svedobro”, pisac Stevan Vraneš, režija Nemanja Ranković, Narodno pozorište Užice, “Utopljena duša”, pisac Aleksandar Jugović, režija Boban Skerlić, Beogradsko dramsko pozorište. U Selekciji “Krugovi” su predstave: “Ljudi od voska”, autora Mate Matišića. Postavljena je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, “Črna mati zemla”, Kristijana Novaka i rediteljke Dore Ruždjak Podolski, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih, “Zid, jezero”, Dušana Jovanovića, posljednjeg laureata Sterijine nagrade prije raspada zemlje u kojoj je Sterijino pozorje bilo osnovano. Predstavu izvodi Drama Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana, u režiji Miloša Lolića.

Komad “Jami distrikt” je urnebesna ali i bijesno angažovana komedija, vrstan primer pozorišne satire, kako na planu teksta, tako i režije i glume. Fantazmagorija o otkriću ostataka praistorijskih stanovnika na području na koje plediraju tri susjedne balkanske države, opterećene vlastitim mitomanijama i uvjerenjima o tačnom toku istorije, pored naših vlastitih gluposti uključuje i međunarodnu zajednicu pozvanu da presudi. U “Jami distriktu” igraju Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Muziku koju na sceni direktno izvodi sastav “Vroom” je napisao Marko Grubić, a kostime uradila Ivana Nestorović. Ova predstava je za godinu dana postojanja, izvedena 36 puta. Igrana je u osam država i dobila je devet nagrada.

Bonus video: