Šampionat dobra provjera za EP

80 pregleda 2 komentar(a)
Slobodan Vlahović, Foto: Zoran Đurić
Slobodan Vlahović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.03.2018. 12:54h

Crnogorskim karatistima seniorsko prvenstvo Balkana u Istanbulu biće provjera i prilika da nastave kontinuitet dobrih rezultata i osvajanja medalja na međunarodnim takmičenjima, saopšteno je iz Karate saveza.

Crnogorska reprezentacia doputovala je danas u Istanbul, gdje će se naredna dva dana takmičiti na šampionatu Balkana.

Vršilac dužnosti selektora seniora u borbama, Slobodan Vlahović kazao je da će Balkanski šampionat crnogorskim karatistima poslužiti kao provjera trenutne forme za Evropsko prvenstvo u Novom Sadu.

On je istakao da će Crna Gora nastupiti u proširenom, ali ne I kompletnom sastavu, bez povrijeđenih Marija Hodžića, Nemanje Brašanca i Almira Cecunjanina.

“Balkanski sampionat i turnir Zlatni pojas u Čačku poslužiće kao provjere za što kvaliteniji izbor reprezentativaca za EP.

Većina takmičara nastupiće pojedinačno i ekipno, kako bi dobili što više šansi da pokazu koliko su spremni i da se izbore za mjesto u reprezentaciji za EP”, kazao je Vlahović agenciji MINA.

On smatra da Crna Gora ima talentovane takmičare dokazane u mlađim uzrasnim kategorijama.

“Neki od njih već prave ozbiljne rezultate i u seniorskoj kategoriji..Uz par takmičara iskusnijig takmičara možemo da ostavimo dobar utisak na Balkanskom sampionatu”,kazao je Vlahović.

Selektor seniorki u borbama Žarko Raković, kazao je da šampionat Balkana dolazi u nezgodnom trenutku, između dvije Premijer lige - u Roterdamu i Rabatu.

“Vrijeme koje nam je prijeko potrebno za oporavak i ispravljanje taktičkih grešaka provešćemo u putu za Istanbul i borbama na prvenstvu. Kod takmičarki se osjeća zamor, ali će uraditi sve da osvoje neku od medalja, kao i uvijek do sada. Glavni cilj nam je EP i sva takmičenja do tada su nam kontrolnog karaktera. Od kad je karate postao olimpijski sport sve države ulažu svoje sportiste i nece biti lako osvojiti medalju na EP. Ubijeđen sam da naši takmičari to mogu i ovog puta”, kazao je Raković.

Selektor u katama Jugoslav Bukilić, kazao je da će prvenstvo Balkana biti jedan od turnira koji služe kao provjera i šansa za podizanje forme.

“Nastupamo u punom sastavu, u obje konkurencije. Prošle godine bili smo najuspješniji do sada. Ove godine nam je forma još bolja, ali neće biti lako jer su svi napredovali. Turska je u muškoj konkurenciji pojačala tim u odnosu na prošlu godinu i bice ih kao domaćine teško pobijediti. Ne opterećujemo se rezultatom, koliko nam je bitan kvalitetan nastup i veći broj mečeva. Na prethodnim turnirima u Salzburgu i Roterdamu se vidi da idemo uzlaznom putanjom i Balkansko prvenstvo će biti pravi presjek da vidimo gdje smo”, kazao je Bukilić.

Crnogorska reprezentacija nastupiće sa 20 takmičara.

U borbama, u muškoj konkurenciji, takmičiće se Nenad Dulović (do 60), Stefan Gojčević (do 75), Vladimir Jović (do 75), Vuk Popović (do 84), Nikola Malović (do 84), Lazar Kukuličić (do 84), Predrag Smolović (do 84) i Luka Ivanović (preko 84).

U ženskoj konkurenciji za medalje boriće se Ana Drašković (do 55), Jelena Maksimović (do 61), Dijana Miljanić (do 61), Marina Raković (do 68), Vasilisa Bujić (do 68) i Dragana Konjević (preko 68)

Crna Gora će u obje konkurencije imati ekipe u borbama.

U katama pojedinačno takmičiće Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač, koji će činiti i muški kata tim.

Ženski kata tim nastupiće u sastavu Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović, koje će se takmičiti i u pojedinačnoj konkurenciji.

Crnogorska karate reprezentacija prošlogodišnje Balkansko prvenstvo u Čačku završila je sa 13 medalja - dvije zlatne, osam srebrnih i tri bronzane i ostvarila najbolji rezultat na tom takmičenju u konkurenciji seniora.

Zlatna odličja u Čačku osvojili su Nenad Dulović i muški kata tim (Vojvodić, Vuković i Mijač), srebrni su bili muški i ženski timovi u borbama i ženski tim u katama (Radulović, Marić i Roganović), Marina Raković (do 68), Dragana Konjević (preko 68), Jelena Maksimović (do 61), Almir Cecunjanin (preko 84) i Mijat Vojvodić u katama.

Bronzana medalja pripala je Biserki Radulović u katama, Arseniju Tadiću (do 67) i Ani Drašković (do 55).

U subotu, prvog takmičarskog dana, na programu su kate pojedinačno, kao i borbe u ženskoj do 61, 68 i preko 68, odnosno do 67, 75, 84 i preko 84 kilograma u muškoj konkurenciji.

Za nedjelju planirani su nastupi kata timova, kao i ekipa u borbama.

U pojedinačnoj konkurenciji biće održane borbe u kategorijama do 50 i 55 kod žena, odnosno do 60 kilograma kod muškaraca.

Bonus video: