Knežević iz sobe devet piše zatvorski dnevnik

Knežević osuđeničku sobu dijeli sa pet zatvorenika, među kojima nema zvučnih imena iz svijeta kriminala ili politike, a cimer mu nije nijedan od osuđenih funkcionera DPS-a
249 pregleda 30 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2018. 06:49h

Zatvorske dane u sobi broj devet Milan Kneževićprovodiće uz knjige Vila Djuranta, Sima Avramovića, Georgija Konstantinoviča Žukova, Vinstona Čerčila, ali i čitajući optužnicu za državni udar i Zakon o krivičnom postupku, saznaju “Vijesti”.

Osuđeničku sobu, smještenu na prizemlju otvorenog dijela Zatvora za kratke kazne, dijeli sa pet zatvorenika.

Među njima nema zvučnih imena iz svijeta kriminala ili politike, a cimer mu nije nijedan od osuđenih funkcionera Demokratske partije socijalista, kojih u zatvoru ima nekoliko. Među osuđenicima, u čiju sobu se juče uselio Knežević, jedan je njegov plemenik iz Zete.

“Vijesti” saznaju da je osuđeni lider Demokratskog fronta već juče počeo da piše zatvorski dnevnik.

Na njegovoj polici su knjige “Cezar i Hrist”, “Najbolje advokatske odbrane”, “Uspomene i razmišljanja” i Čerčilovi “Memoari”.

On je juče ujutro izašao iz prijemnog odjeljenja spuškog zatvora, u kome je po skraćenoj proceduri ispitana njegova ličnost. U tom odjeljenju evidentirani su podaci o Kneževiću, razlozima zatvaranja, tačno vrijeme prijavljivanja na odsluženje kazne, popisane su lične stvari koje je donio, i uzeti podaci o njegovom zdravstvenom stanju.

Službenik Sektora za tretman upoznao je političara sa zatvorskim pravilima, odnosno kućnim redom kog se svi osuđenici moraju pridržavati.

Knežević je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog napada policajca u oktobru 2015. godine.

Iako je najavljivao da se neće dobrovoljno javiti na odsluženje zatvorske kazne, prije dva dana otišao je u Spuž, obrazlažući da to čini kako Mladen Bojanić ne bi odustao od kandidature za predsjednika Crne Gore.

Prije nego što je prošao kapiju spuškog zatvora, poručio je predsjedniku Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću da će naredna četiri mjeseca provesti tražeći krevet za njega.

“Na kom će moći da opruži noge nakon predsjedničkih izbora”, rekao je Knežević.

Sat nakon što se osuđeni predsjednik Demokratske narodne partije smjestio iza spuških bedema, na Fejsbuk profilu DF-a objavljen je video snimak Kneževića koji je poručio ljudima iz generalštaba NATO-a da procesi neće vaspitno djelovati na njega i da se neće odreći svojih političkih uvjerenja.

Dodao je da ako to misle, onda im je isplativije da prilikom šetnje u zatvorskom krugu insceniraju sukob sa njim.

“A javnosti predstave da sam nekom od robijaša ukrao sapun i konzervu tunjevine. Na našu nesreću, istorija Crne Gore je puna bratoubilačkih sukoba i osveta i zato nam nisu potrebni ni NATO ni Rusija, jer jedna smrt povlači drugu i tako do istrjebljenja i besmisla”.

On je upozorio “one koji su umislili da su gospodari naših sudbina” da je “i caru i prosjaku jednako mek stomak”.

Knežević: Mugoša će kad-tad odgovarati

Osuđeni lider DNP-a najavio je juče iz spuškog zatvora da će podnijeti krivičnu prijavu protiv sutkinje Suzane Mugoše zato što je dozvolila da se u sudnici pročitaju njegovi i lični podaci njegove djevojke Tamare Magdalenić.

“Sutkinja Mugoša je brutalno prekršila Zakon o krivičnom postupku, dozvoljavajući da se u sudnici, pred čitavom crnogorskom javnosti, čitaju naši lični podaci. Pročitani su matični brojevi i brojevi telefona i oni su sada dostupni svima u Crnoj Gori. Zbog toga ću protiv nje podnijeti krivičnu prijavu, odgovaraće kad-tad”, kazao je Knežević juče “Vijestima”.

Dodao je da će sutkinji vratiti istom mjerom:

“Objaviću sve podatke o njoj, njenom suprugu i njihovoj djeci. Takođe, objaviću podatke o njihovom privatnom biznisu”, kazao je on.

Dodao je da je sutkinja juče imala sve razloge da iz dokaznog postupka izuzme iskaz njegove djevojke, ali da to nije učinila.

"Marović i Knežević nijesu isto"

Poslanik DF-a Milun Zogović poručio je juče premijeru Dušku Markoviću da je nepristojno, neozbiljno i neodrživo stavljati u isti koš “časnog i dosljednog opozicionara Kneževića i (Svetozara) Marovića koji se izgubio u Srbiji kao u Amazoniji”.

Osuđeni nekadašnji visoki funkcioner DPS-a duže od godinu izbjegava odlazak na robiju, navodno se liječeći u Beogradu.

Marković je prije dva dana, u intervjuu za RTCG kazao da vlast ima iste aršine za Marovića i Kneževića. Rekao je i da Marović nije dostupan crnogorskim vlastima, ali da su se naši državni organi više puta interesovali za Budvanina kod kolega u Srbiji.

"Posebno je neuverljiva priča o nedostupnosti Svetozara Marovića kao i podmukli pokušaj stavljanja znaka jednakosti između Marovića koji je priznao da je na čelu organizovane kriminalne grupe koja je opljačkala stotne miliona i predsjednika DNP-a i člana predsjedništva DF-a Milana Kneževića, koji je nepravedno osuđen zato što je sprečavao kršenje zakona i zato što smjelo, časno i otvoreno ukazuje na mnogobrojne zloupotrebe, lopovluke i kriminane aktivnosti organizovane kriminalne grupe čiji je ideolog i potpredsjednik bio Marović”, kazao je Zogović.

Bonus video: