Marina Abramović kao Marija Kalas u operi „Sedam smrti”

U djelu čiji je i producent, a koje je prvobitno zamislila kao film, Marina će glumiti grčku opersku divu Mariju Kalas, na neki način i svoj životni uzor, kroz sedam tragičnih smrti iz opera koje je u karijeri otpjevala kao što je, na primjer, “Toska"
361 pregleda 3 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Paul Bruinooge
Marina Abramović, Foto: Paul Bruinooge
Ažurirano: 22.03.2018. 10:47h

Umjetnica Marina Abramović najavila je da će njen projekat “Sedam smrti” konačno zaživjeti, i to kao opera. O njemu, kako kaže, govori i sanja već dugo, a osmislila ga je prije 30 godina ali, sada u 71. godini života, kada je sve više opsijeda tema smrtnosti, odredila je datum kada će komad zaživjeti na pozornici.

Premijera je najavljena za 2020. godinu u minhenskoj operi, da bi potom gostovala u Londonu.

U djelu čiji je i producent, a koje je prvobitno zamislila kao film, Marina će glumiti grčku opersku divu Mariju Kalas, na neki način i svoj životni uzor, kroz sedam tragičnih smrti iz opera koje je u karijeri otpjevala kao što je, na primjer, “Toska”.

“Već dugo razmišljam o toj romantičnoj ideji umiranja zbog ljubavi”, rekla je Marina za “Art Newspaper”, dodavši da je fascinirana time da je baš poput likova koje je igrala, i sama Marija Kalas preminula zbog “slomljenog srca”.

Neobičan je taj zaokret prema žanru opere, piše Art Newspaper, jer je prvobitna ideja bila film koji je trebalo da režira sedam najznačajnijih reditelja današnjice, na način da bi svaki od njih trebalo da obradi jednu smrt u desetominutnoj sekvenci koje će biti spojene u finalnom djelu. Na spisku reditelja bili su, između ostalih, i Roman Polanski i Alehandro Gonzales Injaritu, ali kada su 2014. odustali od tog projekta, i Marina je stala s radom. Scenario za film napisao je norveški pisac Piter Skavlan, a po njemu će nastati i najavljena opera.

Bonus video: