Pretjerano znojenje: Često se nasljeđuje, ali ima lijeka

Najrjeđe je pojačano znojenje lica koje može izazvati emoconalna napetost, toplota ili začinjena hrana
682 pregleda 0 komentar(a)
znojenje, Foto: Shutterstock
znojenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2018. 16:53h

Hiperhidroza (prekomjerno, pojačano znojenje) je veoma neprijatno stanje, koje većini ljudi izgleda kao trivijalan problem. Ovo oboljenje uopšte nije ni tako rijetko - prema nekim statistikama, od njega pati oko 3% populacije. Kako naš sagovornik, dermatolog dr Rajko Boričić kaže, taj broj vjerovatno je i veći, jer ima mnogo onih koji ovom stanju ne pridaju veliki značaj. Takođe, mnogi ga ne prijavljuju ubijeđeni da nema lijeka.

“Prije svega bih da napomenem da postoje dva oblika hiperhidroze – imamo idiopatsku ili primarnu hiperhidrozu kada ne postoji nikakvo drugo oboljenje ili stanje, i sekundarnu hiperhidrozu, koja se javlja u okviru infekcija, malignih bolesti, neuroloških ili endokrinih bolesti, povreda kičmenog stuba, i sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Primarna hiperhidroza se dalje dijeli na fokalnu, kada su znojenjem zahvaćeni pojedini djelovi tijela (dlanovi, pazuh ili tabani) i na generalizovanu, kada je znojenje izraženo po čitavom tijelu. Najčešća je, pak, fokalna hiperhidroza: kombinovana hiperhidroza dlanova i tabana, u oko 15-20% se javlja znojenje ispod pazuha i dlanova, 5-10% samo ispod pazuha. Najrjeđe je pojačano znojenje lica (tzv. kraniofacijalno znojenje), koje može izazvati emoconalna napetost, toplota ili začinjena hrana. Hiperhidroza je veoma često i oboljenje koje se nasleđuje - u 25- 50% slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice”, kaže dr Boričić.

Zašto se znojimo?

“Da bismo na pravi način razumjeli prekomjerno znojenje, potrebno je znati zašto se uopše znojimo. Osnovna uloga znojenja jeste termoregulacija, odnosno održavanje tjelesne temperature pojačanim znojenjem kada je povišena spoljna temperatura. Ovo znojenje može da se javi i preko dana i tokom noći po koži cijelog tijela. Drugi tip znojenja jeste emocionalno, koje je uvijek dnevno, i uglavnom ograničeno na lice, pazuh, dlanove i tabane. Centri za ova dva tipa znojenja su odvojeni i nalaze se u različitim regijama mozga. Na tijelu ima između 2 i 5 miliona znojnih žlijezda, koje su najgušće na čelu, poglavini, dlanovima i tabanima. Kod osoba koje nemaju hiperhidrozu, pri normalnoj tjelesnoj temperaturi i umjerenoj spoljnoj, stvara se mala količina znoja. Ukoliko spoljna temperatura raste, aktiviraju se mehanizmi termoregulacije, koji teže da održe tjelesnu temperaturu na 37 C. Znojenje koje se tada javlja je po tijelu, ali veoma malo na dlanovima i tabanima. Ali, ukoliko je udruženo sa emocionalnim faktorom i mentalnom napetošću, javlja se znojenje i na licu, dlanovima i tabanima. Pojačano znojenje može, naravno, da se javi i tokom fizičke aktivnosti”, objašnjava naš sagovornik.

Liječenje

Elektroforeza

Ova metoda prihvaćena je 1984. godine kao zvanični terapijski postupak u liječenju hiperhidroze. Mnogi dermatolozi je koriste kao prvu terapiju prvenstveno kod pojačenog znojenja dlanova i tabana. Terapijski postupak je veoma jednostavan: u plitke kadice sa vodom stavljaju se šake ili stopala, za pazuh postoje posedne elektrode, i potom se pušta jednosmerna galvanska struja. Bola nema. Osim blagog peckanja ili osjećaja mravinjanja nema drugih neželjenih osjećaja. Nema opasnosti od strujnog udara, jer je struja veoma slaba. Terapijski postupak traje oko 30 minuta, izvodi se svaki drugi dan. Prosječno je potrebno između 10 i 12 tretmana. Kada se postigne optimalna suvoća, nekima je neohodna terapija održavanja, od jedanput nedjeljno do jedanput mjesečno. Ovaj režim se određuje individualno. Kada se primjeti ponovno znojenje potrebno je ponoviti terapijski postupak.

Botoks

Ovaj preparat se u savremenoj medicini koristi više od 10 godina u liječenju različitih neuroloških bolesti i stanja, sa više od milion pacijenata. Botulinski toksin je prirodni, prečišćeni protein koji ima sposobnost da privremeno blokira oslobađanje neurotransmitera u nervnim završecima, i tako blokira sekreciju znojnih žlijezda. Takvom „blokadom“ botulinski toksin „isključuje“ znojenje na mjestima na kojima je ubrizgan. Na žalost, efekat nije trajan, tokom vremena simptomi se postepeno vraćaju, u najvećem broju između 7 i 16 mjeseci. Tada je potrebno ponoviti terapijski postupak.

Postupak se izvodi tankom iglom, kojom se potkožno ubrizgava botoks. Postupak može biti bolan, naročito na dlanovima i tabanima. Postoji više metoda kojima se taj bol može ublažiti.

Medikamenti

Lijekovi iz grupe antiholinergika, beta blokatora i klonidin hidrohlorid, mogu teorijski da smanje znojenje, djelujući na sve znojne žlijezde. Međutim, ovi lijekovi imaju ozbiljne neželjene efekte, zbog kojih se ne preporučuje njihova duža upotreba

Svakodnevni život

“Kada govorimo o hiperhidrozi, prije svega preporučujem svakodnevno kupanje antibakterijskim sapunima kako bi se smanjio broj bakterija na koži. Mješavina bakterija, tj. njihovog metabolizma, i znoja, stvara neprijatan miris. Vlažna stopala mogu biti veoma pogodna za razvoj gljivičnih infekcija, zato brižljivo održavajte higijenu stopala. Koristite antiperspiranse, dvaput dnevno, ujutro i uveče. Ukoliko ih koristite jedanput dnevno, nanosite ih uveče. Mogu se nanositi i na dlanove, tabane i ispod pazuha. Kod posebno prepisanih receptura, slijedite uputstva ljekara. Odjeća treba da bude od prirodnih vlakana: pamuka, svile ili vune, koja će omogućiti koži da diše. Odjeću često perite.

Nabavite „dress shields“, uloške koji se mogu držati ispod pazuha, kako bi upili višak znoja.

Ukoliko su vaša stopala vlažna, mijenjajte često obuću. Ukoliko se vaše cipele ne osuše preko noći, najbolje bi bilo da ih zamijenite suvim parom. Možete ih naizmjenično mijenjati. Mijenjajte čarape često, a kada možete hodajte bosi.

Izbjegavajte začinjenu hranu, alkohol ili topla pića koja mogu pojačati znojenje.

Nekima pomažu vježbe disanja, samokontrole, joga ili tehnike disanja, svaki vid rekreacije koji oslobađa od stresa”, savjetuje naš dermatolog.

Tegobe počinju u pubertetu

“Ovaj problem se manifestuje svakodnevno.Većina oboljelih opisuje tegobe koje počinju još u djetinjstvu ili pubertetu. Znojenje je vidljiv problem i može da izazove i prilično velike psihičke tegobe. Jednostavno, prisutna je stalna briga kako sakriti problem od okoline, tu je često presvlačenje, brisanje ruku ili lica, nošenje isključivo tamne odjeće, pa čak izostajanje iz škole ili sa posla. Nisu rijetki ni razni emocionalni problemi, čak i depresija, socijalna izolacija i gubitak samopouzdanja. Hiperhidroza može da dovede i do nekih oboljenja kože. Koža omekšava i podložna je bakterijskim i gljivičnim infekcijama, a nije rijedak i oblik ekcema – dishidroza. Takođe, pojačano znojenje, naročito pazuha, praćeno je i neprijatnim mirisom (bromhiroza). Sa druge strane, palmarna hiperhidroza (znojenje dlanova) značajno utiče na svakodmevne aktivnosti. Vlažni ili mokri dlanovi otežavaju hvatanje predmeta, rad za kompjuterom, sviranje instrumenta ili korišćenje električnih aparata. Preko 95% pacijenata navodi da pojačano znojenje znatno pogoršava ili otežava svakodnevni život i rad. Stakleni i drugi glatki predmenti klize iz ruku, tastatura na kompjuteru se kvari usled prevelike količine vlage, teško se drži olovka, a papir ispod je natopljen znojem. Pripadnicima policije ili vojske je veoma otežano da drže oružje, čak su prijavljeni i slučajevi korozije usled obilnog znoja. Zato ova stanja često utiču na izbor zanimanja, pacijenti izbjegavaju javna pojavljivanja ili direktan kontakt sa klijentima”, kaže naš ljekar.Dezodoransi i antipersipranti

Dezodoransi - ne mogu spriječiti znojenje, ali sprečavaju miris nastao djelovanjem bakterija. Efekat traje nekoliko sati, i u toku dana se može nanositi više puta. Antiperspiranti - nanose se lokalno, na površinu kože. Blokiraju izvodne kanale znojnih žlijezda ili smanjuju prokrvljenost znojnih žlijezda, pa je znojenje otežano. Koriste se soli metala, aluminijum hlorid heksahidrat je najefikasniji. U koncentracijama od 10-15 % nanose se u predio pazuha, dok su za dlanove i tabane potrebnije veće koncentracije, oko 30 %. Takođe se mogu nanositi na lice. Nanosese na potpuno suvu kožu, bez vode ili znoja, najbolje prije spavanja, a stoje na koži 6- 8 sati. Ukoliko brijete pazuh, sačekajte 24- 48 sati, jer se tako može lakše razviti iritacija. Efekat je trenutni, traje svega nekoliko dana, i ne djeluje kod težih stanja. Ipak, veliki broj pacijenata je zadovoljan efektom antiperspiranata. Skorija istraživanja su pokazala da je njihova primjena ujutro i uveče, ili samo uveče, efikasnija nego primjena samo ujutro. Ukoliko nema iritacije, može se nanositi svako veče. Kada se postigne zadovoljavajući efekat, tretmani se mogu prorijediti. Mogu se koristiti zajedno da dezodoransima”, kaže dr Boričić.

Bonus video: