Princ Hari i Megan Markl naljutili britanske tabloide

Najmlađi bračni par iz kraljevske porodice odlučio je da ukine dosadašnju praksu i sa medijima ne podijeli detalje o prinovi
4654 pregleda 0 komentar(a)
Megan i Hari, Foto: Frank Augstein/AP
Megan i Hari, Foto: Frank Augstein/AP

Megan Markl i princ Hari, izazvali su veliko nezadovoljstvo britanskih tabloida i dnevnih listova, kršeći dosadašnju kraljevsku praksu sa medijima koju su nakon brojnih pripadnika kraljevske porodice do tančina ispoštovali čak i princ Vilijam i Kejt Midlton.

Rat između najmlađeg bračnog para iz porodice kraljice Elizabete II i medija počeo je prošle sedmice, kada su iz Bakingemske palate saopštili da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa neće otkrivati detalje iz bolnice kada je u pitanju rođenje njihovog prvog djeteta.

Protokol koji je podrazumijevao detaljan izvještaj nakon porođaja nešto je na šta su novinari, ali i građani Velike Britanije navikli, a to je bio slučaj i sa rođenjem samog princa Harija.

Kako je ovaj pra saopštio, oni će javnost upoznati sa pojedinim detaljima tek “nakon što budu imali priliku da privatno proslave rođenje novog člana porodice”.

Britanski tabloidi naročito nisu dobro podnijeli ovu vijest, a “The Sun” je otišao toliko daleko da je ovaj novitet nazvao kršenjem “njihovih kraljevskih prava”.

“Držati javnost u mraku kada su u pitanju detalji, pa čak i kada je u pitanju rođenje, loš je imidž za kraljevski par. Javnost ima pravo da zna sve o životima ove velike porodice koju direktno finansiraju plaćanjem poreza. Možete da prihvatite to ili da budete obični građani. Ne oboje”, piše taj dnevni list. Ipak, neki su stali u odbrani slavnog para, tvrdeći da nije nimalo čudno što su se odlučili na takav potez, s obzirom na to da su tekstovi objavljivani mjesecima unazad u britanskim štampanim i elektronskim medijima, bili mahom negativni.

“To što su se odlučili za povlačenje iz javnosti u sjenku privatnosti u najbitnijem momentu njihovih života, kada očekuju prinovu, razumno je samim tim što mediji u Velikoj Britaniji pišu kritičke tekstove o njima, još od kako se saznalo da su u vezi”, piše Instyle.

U američkom listu “New York Times” kao primjer se navodi “The Sun”, koji ima naviku da kraljevsku porodicu tretira kao brend države, a ne živu grupu ljudi.

U “The Diana Chronicles” Tina Braun piše da je “The Sun”, u periodu od 1981. do 1994. godine, kada je glavni urednik bio Kelvin Mekenzi, politika tog lista bila da je “kraljevska porodica zabavni šou, sačinjen od glinenih figuran čija je jedina svrha svakodnevno izučavanje i razonoda javnosti”.

“Fotograf ‘The Sun’ lista nazivao je članove kraljevske porodice ‘Njemcima’, a Roj Grinslejd, koji je radio u listu za vrijeme Mekenzija, početkom ‘80-ih, tvrdi da je glavni urednik znao da uđe u kancelariju i kaže: ‘Danas smo uvrijedili palatu. Kako to možemo da ponovimo danas?’”, nastavlja Braun.

Da su se stavovi prema medijima umnogome promijenili potvrđuju i neimenovani izvori koji su zaposleni u Bakingemskoj palati, te da je princ Hari postao zatvoreniji zbog stava novinara prema njegovoj supruzi. Isto tvrdi i Artur Edvards, dugogodišnji fotograf The Suna, koji je imao priliku da fotografiše i preminulu princezu Dajanu, majku princa Harija i Vilijama.

“Došlo je do momenta kada su se u Harijevoj glavi stvorile bubice zbog kojih misli da medije treba ignorisati”, objašnjava on.

“Princ Hari je bio najbolji među svima njima. Znali smo da se sretnemo u pabu i pričamo o svemu, dao bi nam sve informacije na tacni. Bio je veoma iskren i otvoren i niko o tome nije pisao. Sada od njega ne dobijemo ni ‘dobro jutro’. Ništa. Sada nas tretira kao telefonske govornice”, dodaje Edvards.

Tačan datum porođaja Megan Markl se ne zna, jer su informacije objavljivane od samog starta bile neodređene, pa je tako u oktobru objavljeno na Tviteru da “Vojvotkinja od Saseksa očekuje bebu na proljeće 2019. godine”.

Sama Megan Markl, nekada američka glumica, u medijima je poslije Nove godine izjavila da je u šestom mjesecu trudnoće, pa se spekuliše da bi porođaj mogao da bude krajem aprila ili početkom maja, piše Independent.

Predviđanja idu toliko daleko da su britanski mediji naznake datuma vidjeli u novom nakitu vojvotkinje od Saseksa, a koji je sačinjen od zelenog peridota, koji označava njen rođendan u avgustu, plavog safira koji simboliše rođenje princa Harija u septembru i bijelog dijamanta koji nagovještava da će prinova stići u aprilu.

Ukoliko zaista bude tako, najmlađi član kraljevske porodice dijeliće horoskopski znak sa puno rođaka, između ostalih i sa kraljicom Elizabetom II koja je rođena 21. aprila i sinom princa Vilijama i Kejt Midlton, princem Luisom koji rođendan slavi 23.

Kraljevski par u tajnosti čuva i pol bebe, a kako su ranije objasnili žele da to i za njih bude iznenađenje. Jedan od rijetkih poznatih detalja je taj da će se Megan Markl poroditi u Lindo Wing porodilištu u sklopu bolnice svete Marije, gdje je troje djece na svijet donijela i Kejt Midlton, ali u kojoj su rođeni i prinčevi Hari i Vilijam.

Bonus video: