Mještani sela Gostilj danima se bore sa vodenom stihijom

Sa rastom nivoa Skadarskog jezera raste i strah mještana sela Gostilj da se ne ponovi decembar 2010. godine kada su sve porodice bile primorane da se isele iz svojih domova
431 pregleda 1 komentar(a)
Gostilj poplave, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Gostilj poplave, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.03.2018. 11:00h

Pomoću čamaca i čizama, mještani sela Gostilj se već danima bore sa vodenom stihijom. Ističu da je stanje u selu zabrinjavajuće.

"U ovom selu Gostilju, 70 odsto dvorišta je poplavljeno, pomoćni objekti i par štala. Već pojedini domaćini su iselili stoku i hranu za stoku. Ovdje dosta mladih domaćinstava imaju koje se bave stočarstvom, koje se bave poljoprivredom. Prijeti opasnost po par kuća da će ući u stambene objekte poplava"rekao je mještanin Zoran Vukotić.

Sa rastom nivoa Skadarskog jezera raste i strah mještana sela Gostilj da se ne ponovi decembar 2010. godine kada su sve porodice bile primorane da se isele iz svojih domova.

"Tu smo još samo malo pa će zagazditi voda i u kuće", kaže mještanin Momčilo Marković.

Iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada navode da za evakuacijom, za sad, nema potrebe.

"Nivo vode za sad nije toliki da bi u potpunosti ugrozio objekte i infrastrukturu pa samim tim složenije aktivnosti koje bi preduzimala naša Služba u pogledu evakuacije, zbrinjavanja i drugih nisu potrebne. Konkretno u mjestu Gostilj voda ugrožava pomoćne objekte i mjesno groblje, takođe poplavljena su mnoga dvorišta ali kuće za sad nisu. Osim u naselju Gostilj, Služba zaštite od početka najavljenih padavina, svakodnevno distribuira vodu za piće i u naseljima Donja plavnica, Berislavci, Bijelo polje, Bistrice, Kurilo i Ponari. Prema informacijama sa terena, svi vodotoci Skadarskog jezera su u opadanju", saopšteno je iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Iako svaki novi dan očekuju sa zebnjom i u neizvjesnosti, mještani sela se nadaju stabilizaciji vremenskih uslova. Do tada su primorani da se snalaze kako najbolje umiju.

Bonus video: