I pokojnici "sjeku" šumu

Prerađivači drveta iz Rožaja tvrde da pojedine firme, kako bi dobile koncesiju, prijavljuju i umrle na spisak zaposlenih
172 pregleda 3 komentar(a)
sječa šume, Foto: Shutterstock.com
sječa šume, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.03.2018. 18:35h

Jedanaest prerađivača drveta iz Rožaja traži od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da zaustavi poharu državne šume iznad Rožaja, od koje se nekoliko tamošnjih koncesionara navodno nezakonito bogati.

U prijavi tih prerađivača, u koju su "Vijesti" imale uvid, piše da osam rožajskih firmi godinama nezakonito dobija koncesiju, i da godinama fiktivno prijavljuju broj zaposlenih, među kojima ima i preminulih ljudi, ali i onih koji odavno ne žive u Crnoj Gori.

"Prerađivači drveta po zaposlenom dobijaju 350 kubika drvne mase. Ove firme, uz nečiji blagoslov, godinama fiktivno prijavljuju zaposlene, kako bi na osnovu toga dobili veću kubnu masu. Neki prijavljuju čak i do četiri puta više zaposlenih nego što ih stvarno imaju. Među prijavljenim radnicima su i neki koji su davno umrli, a dobar dio njih živi u inostranstvu, uglavnom u Njemačkoj. Rožaje je malo, mi svi znamo gdje je ko, a naročito da li je živ. Ranije smo, na otvaranju ponuda, prijavljivali taj problem predsjedniku tenderske komisije Vulu Boškoviću, tražili od njega da skupa obiđemo sve pilane, ali ništa nije uradio", ispričao je jedan od rožajskih prerađivača drveta "Vijestima".

On je i jedan od autora prijave poslatoj Katniću, koju, kako tvrde, "iz straha od odmazde" nijesu smjeli da potpišu.

Bošković je juče, u telefonskom razgovoru, rekao novinaru "Vijesti" da je samo jedne godine bio predsjednik Komisije i da se ne sjeća da li su prerađivači drveta od njega tražili da provjeri broj zaposlenih u osam rožajskih pilana.

Tražio je da mu se pitanja pošalju mailom i najavio da će danas odgovoriti na njih.

Prerađivač drveta iz Rožaja kazao je da fiktivno prijavljivanje zaposlenih nije jedina kriminalna aktivnost osam preduzeća koja su prijavili Katniću.

"Svake godine, skoro čitavu količinu, dobijaju iste firme na nezakoniti kriminalan način. Radi se o desetinama hiljada kubika. Dobijaju ih firme koje su izvozile trupce na Kosovo i u Albaniju i lažnim papirima zaradili milione eura. Prijavljivali su na granici da izvoze drvo posječeno u privatnim šumama, iako je na drvnoj masi bio državni čekić. Zbog toga moraju odgovarati i oni koji su im ovjeravali takve otpremnice".

Sagovornik "Vijesti" dodao je firme koje izvoze ili su izvozile drvnu masu iz Crne Gore po zakonu ne smiju učestvovati na tenderu, ali da dvije, koje su najveći izvoznici, godinama dobijaju koncesiju.

"Izvoz je prestao kada je na čelo Uprave za šume postavljen Nusret Kalač, ali ipak im nije onemogućeno da učestvuju na tenderu. Pojaviće se i na ovom na kom se dodjeljuju koncesije za 19.500 kubika i sigurno opet dobiti skoro sve na osnovu lažnih papira i privatnih veza sa članovima Komisije i drugim državnim rukovodiocima. Molimo Katnića da kao čestit i pošten čovjek pomogne da na zakonit način zaustavimo pljačku i omogući nam da i mi radimo i prehranimo porodice", kazao je sagovornik "Vijesti".

On je dodao i da nekoliko godina zaredom koncesiju dobijaju oni koji nijesu iskoristili pređašnje:

"Prijavljene firme nijesu iskoristile koncesije koje su dobile u prethodne dvije godine. U šumi imaju još 10.000 neiskorišćenih kubika, što znači da nijesu ispoštovali ugovor, ali im to ne smeta da se ponovo jave i učestvuju na tenderu, iako po Zakonu o koncesijama ne mogu učestvovati. Ipak, njima neko omogućava da krše zakon i enormno se bogate, dok mi, vlasnici nekoliko pilana na području Rožaja, možemo samo da gledamo taj kriminal, jer smo nemoćni da se izborimo sa njima".

Iz Uprave za šume nijesu odgovorili "Vijestima" da li su kontrolisali jesu li koncesionari koji su 2016. i 2017. godine dobili koncesiju na teritoriji Rožaja ispoštovali ugovor, i da li je tačno da u odjeljenjima Županica i Ibar ima 10.000 kubika zaliha, koje tokom te dvije godine nijesu iskoristili koncesionari.

Nije odgovoreno ni da li oni koji nijesu iskoristili koncesiju mogu učestvovati na novom tenderu, ali ni da li Uprava za šume provjerava prijavljuju li koncesionari fiktivno zaposlene, kako bi na osnovu toga dobili veću kubnu masu, odnosno 350 kubika po zaposlenom.

Bez odgovora ostala su i pitanja koliko su, prema evidenciji Uprave za šume, dva rožajska preduzeća izvezla drvne mase iz Crne Gore od 2007. do 2017. godine i na koju količinu drvne mase su te firme u istom periodu dobijale koncesiju, ali i pitanje jesu li provjeravali ko je i kako tim preduzećima ovjeravao otpremnice da su drvnu masu koju izvoze ubrali u privatnim šumama, iako je na drvnoj masi bio državni čekić.

"Namještaju cijenu i pljačkaju državu"

Prerađivač drveta iz Rožaja tvrdi da država svake godine izgubi po nekoliko stotina hiljada eura, jer se “koncesionari dogovaraju da na tenderu dostave jednake ponude”.

"Svake godine izlaze koncesije, a tender i uslove raspisuje Uprava za šume. Koncesionari se prije dostavljanja ponuda dogovaraju da ponude istu cijenu, koja je početna i niko ne smije podići cijenu. Na taj način država gubi ogromno bogatstvo, koje, prema našim saznanjima, završi u nečijem džepu. Spreman sam sve ovo da ponovim pre Katnićem, jer njemu vjerujem”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: