Novi Benksijev mural za Zehru

Mural koji zauzima više od 21 kvadratnog metra oslikan je preko zida na uglu ulica Hjuston i Boveri, a prikazuje mladu tursku umjetnicu Zehru Dogan iza rešetaka
68 pregleda 1 komentar(a)
Benksi
Benksi
Ažurirano: 21.03.2018. 08:28h

Novi grafit legendarnog britanskog umjetnika Benksija pojavio se prošle sedmice u Njujorku. Mural koji zauzima više od 21 kvadratnog metra oslikan je preko zida na uglu ulica Hjuston i Boveri, a prikazuje mladu tursku umjetnicu Zehru Dogan iza rešetaka, u znak protesta zbog toga što ju je turska vlada zatvorila prošle godine.

Zehri je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci zbog njenog umjetničkog djela, slike koja prikazuje ratnu scenu u kurdskom gradu Nusajbinu, a uključuje turske zastave oslikane preko devastiranih zgrada.

Prema tvrdnjama “Turkey Purge”, novinarskog kolektiva koji prati kršenja ljudskih prava, Dogan je u sada obrisanom tvitu navela sljedeće: “Dobila sam dvije godine i 10 mjeseci zatvora samo zato što sam naslikala turske zastave na uništenim zgradama. Međutim, oni (turska vlada) su to izazvali. Ja sam to samo naslikala”.

Ona je optužena da je povezana sa Radničkom partijom Kurdistana, oružanom grupom koja traži nezavisnu kurdsku državu unutar Turske.

“Zaista saosjećam za njom. Naslikao sam stvari koje su mnogo vrednije zatvorske kazne”, navodi se u Benksijevoj izjavi koju je objavio “Njujork tajms”.

Na svom muralu, na kojem se nalazi slika Doganove, anonimni umjetnik je koristio niz uspravnih linija kako bi ilustrovao rešetke i njeno vrijeme koje provodi u zatvoru, a jedna od rešetki je zamijenjena olovkom, tužnim podsjetnikom na razlog zbog kojeg je Zehra zatvorena. Benksi je objavio rad na svom Instagram nalogu, uz hašteg #FreeZehraDogan.

Mural iz Njujorka dolazi tokom talasa prominentnih umjetničkih djela. Danima prije Oskara 2018, “Casting Couch”, zlatna statua osramoćenog producenta Harvija Vajnštajna, pojavila se na bulevaru Holivud, prikazujući Vajnštajna u ogrtaču, kao podsjetnik na mnogobrojne navode protiv njega.

Ranije ove godine, gerila umjetnik Robin Bel je projektovao riječ “shithole” u Trump International hotelu u Vašingtonu, kao odgovor na uvredljive opaske američkog predsjednika o drugim nacijama.

Bonus video: