Savjet MZ Ulotina podnio krivičnu prijavu protiv Jokića, Fatića i kompanije Biotel

Mještani Ulotine prije više od godinu su započeli blokadu puta koji vodi prema planini Zeletin, koju njihov komšija koji je dobio koncesije ima namjeru da posiječe
436 pregleda 2 komentar(a)
Ultoina protest, Foto: Tufik Softić
Ultoina protest, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 21.03.2018. 14:01h

Savjet andrijevičke Mjesne zajednice Ulotina podnio je danas krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama protiv koncesionara na šume i komšije Moma Jokića, odnosno njegove firme „19. Decembar“, zatim protiv kompanije Biotel doo Andrijevica, kao i Šumske uprave jedinica Andrijevica i šefa te uprave Ljubiše Fatića.

Uloćani sve njih terete navodno „zbog stvaranja organizovane kriminalne organizacije na štetu države Crne Gore i građana sela Ulotina, koruptivnih radnji, nelegalnog donošenja planova, nelegalne sječe, uništavanja životne sredine i prava na život, a sve u cilju ličnog bogaćenja“.

„Sve ovo se odnosi na davanje koncesije za sječu šume za sječu šume koncesiono područje GJ Piševska Rijeka – Zeletin – Andrijevica odjeljenja 23a, 24a, 25a, 26a... Napominjemo da je prekršen Zakon o zaštiti prirode kroz niz mjera i ograničenja koja su definisana kroz opšte i posebne uslove koji su utvrđeni ovim zakonom“, stoji u prijavi.

Navodi se i da su prekršeni posebni uslovi kao što je planiranje održivog korištenja prostora i prirodnih resursa, zaštita biološke raznovrsnosti, zaštita ekosistema, zaštita očuvanja zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, nepoštovanja principa integralnog karaktera polazeći od globalnog opredjeljenja usmjerenog na obezbjeđenje održivog razvoja poštujući princip trajnosti resursa na datom području.

Dodaje se i da je nivo korišenja šuma u suprotnosti sa usvojenim Panevropskim kriterjumima za održivo gazdovanje šumama, da u korištenju šuma nijesu zaštićena ekološki značajna staništa...

„Takođe su prekršene odredbe Rješenja o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinsjikih vrsta, odnosno ugrožene su vrste sa IUCN Crvene Liste ugroženih vrsta i Centralnog registra zaštićenih vrsta“ – kaže se u prijavi.

Savjet Mjesne zajednice Ulotina je u ime Mjesne zajednice uz krivičnu prijavu predao i peticiju koju je potpisalo stotinu mještana ovog andrijevičkog sela, kao i niz značajnih dokumenata državnih institucija.

Mještani Ulotine prije više od godinu su započeli blokadu puta koji vodi prema planini Zeletin, koju njihov komšija koji je dobio koncesije ima namjeru da posiječe.

„Mi smo o svemu ranije obavijestili policiju, sve domaće institucije i upoznali međunarodnu zajednicu. Neće biti da smo nas stotinu krivi, a on jedan ispravan. Ovo što je on uradio sa podnošenjem krivične prijave, samo je pripremanje terena da bi već sjutra mogao uz asistenciju policije da uđe u šumu“, pričaju mještani.

Uloćani tvrde da bi svaka dalja sječa šume iznad ovog sela predstavljala ekocid nad prirodom.

“Naši preci su još od davnina brižno vodili računa o ovom zaštitnom pojasu šume, koji se nalazi ispod golog kamenitog brda, znajući šta on znači za Ulotinu ”, kažu oni.

Mještani ukazuju na nespornu činjenicu da bi sječa šume u potpunosti poremetila i vodoizvorišta sa kojih se selo napaja vodom i da bi došlo do ugrožavanja rijetkih divljih životinjskih vrsta na ovom području.

Prošle sedmice šest mještana Ulotine saslušano je Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, po prijavi privatnog preduzeća „19. decembar“, odnosno vlasnika tog poreduzeća Moma Jokića, koji im je na teret stavio da su počinili krivična djela oštećenje tuđe stvari, krađa, samovlašće i nasilničko ponašanje.

„Stavio nam je na teret sve ono što on radi u šumama. Niko od nas nije ni prekršajno kažnjavan a on nam na teret stavlja ovakva krivična djela, samo zato što branimo naše šume. Ovo je vrhunac i prelilo je čašu i zato sada mi podnosimo krivičnu prijavu“, kazali su iz Savjeta MZ Ulotina.

Zeletin je velika planina koja pripada masivu Prokletija, a proteže se od Andrijevice, odnosno andrijevičkog sela Kuti, pa sve do Gusinja. Prirodnjaci ističu da je ova planina jedan od najočuvanijih biodiverziteta u Crnoj Gori, jako interesantnog reljefa, na kom se neprestano smjenjuju litice i grebeni, vrtače i jaruge, pašnjaci i lokve, listopadne i zimzelene šume prepune atraktivnih stogodišnjih stabala.

Na čitavom sjeveru Crne Gore ogromno blago od posječene šume sliva se u džepove moćnih pojedinaca koji za sobom ostavljaju devastirane prostore i uništene puteve.

Bonus video: