Duple potpise tražili samo u bazi DIK-a

Gosti Petra Komnenića bili su: sekretar i član Državne izborne komisije, Veljo Čađenović (NOVA) i članica Državne izborne komisije, Nataša Pešić (DPS)
87 pregleda 0 komentar(a)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 22.03.2018. 21:02h

UŽIVO:

21:43 Pešić zaključuje da će uvijek rado učestvovati u ovakvim emsijama .

21:41 "Zakon je nedorečen, svako može da ga tumači kako mu odgovara", navodi Čađenović.

21:37 Pešić kaže da Šaranovića doživljava kao profesionalca. "Da li smo mi prekršili iz vladajuće partije zakon ako znamo da je postojala prelazna vlada?"

21:35 Čađenović za predsjednika DIK-a Budimira Šaranovića kaže da "zakazuje sjednice, održava sjednice".

21:34 "Ako ste izgubili svaku utakmicu od ovakve većine, mislim da nemate šta tu da tražite", kazao je Maraš Čađenoviću.

"Ako ste izgubili svaku utakmicu od ovakve većine, mislim da nemate šta tu da tražite", kazao je Maraš Čađenoviću

21:32 Maraš kaže da nije govorio o partiji Pešić, ali jeste da je vladajuća partija dovela predsjednika DIK-a. "Doveli su čovjeka koji ne smije u emisiju, ali smije da se obračunava po hodnicima."

21:29 Čađenović navodi da je Maraš prisustvovao sjednicama DIK-a kada je "opozicija odbranila Budvu". "Prisustvovao je svim sjednicama, davao podršku opozciiji, vidio koliko se opozicija bori da se neke stvari promijene", kazao je Čađenović.

21:27 Pešić kaže da Maraš zaboravlja da u DIK-u sjede ljudi. "Tenzije se mogu podignuti i u DIK-u."

21:25 Pešić navodi da je ponosna što je član DPS-a. "Ponašanje pojedinaca neću da komentarišem", dodaje ona, "DIK je imala opunomoćenog predstavnika, sjednicama je redovno prisustvovao zamjenik, a ne opunomoćeni predstavnik. Hoće li Maraš da kaže da je zabranjeno prisustvo opunomoćenom predstavniku, a dozvoljeno njegovom zamjeniku?"

20:21 Vuk Maraš gost je iznenađenja. On pita goste da li ih je sramota zbog toga što se napravilo od DIK-a?

21:19 U emisiji je emitovan snimak incidenta u DIK-u tokom izbora u oktobru 2016. Čađenović kaže da su u DF-u bili pod pritiskom, te da je bilo tenzija tokom izbora 2016. "Tu sam da probam da se izborimo za fer izbore", navodi Čađenović.

21:13 "Sjednica kad počne, ona može da traje koliko hoće. Mi gledamo koliko možemo da se držimo zakona", kaže Čađenović.

21:10 Pešić navodi da su u Ustavnom sudu imali istu situaciju kao i u DIK-u. "Bio je odsutan sudija Ustavnog suda, kompletan DIK je čekao..."

21:07 Pešić pita da li bi dozvoli da jedan predstavnik partije pokupi glasačke listiće i odnese ih kući. "Osnovanost je u zakonu", ponavlja pešić.

20:59 Čađenović navodi da imaju "pravo uvida", ali nemaju izbornu bazu da provjere da li je neko promijenio npr. prebivalište.

20:57 "Mi smo dali preporuke koje je uvažila skupštinska grupa, činjenica je da za izmjenu zakona treba 2/3 većina", kaže Pešić

20:54 Komnenić pita predstavnike DIK-a šta bi se desilo kada bi on, kao kandidat, predao sve moguće potpise u svoju korist. Šta bi DIK mogao da uradi? Pešić kaže da to nije pitanje za njih.

20:49 Autor emisije pita da li se traga samo za duplim potpisima među 7.000 koje unesu u bazu DIK-a, a ne svih koje kandidati predaju.

"Kolege su mi rekle da mi sve potpise provjeravamo", kaže Čađenović, "Kasnije sam vidio da treba sve da se provjerava nakon pojave duplih potpisa."

20:45 Čađenović navodi da su vidjeli da Zakon ima nedostataka, te da je on bio za to da piše i broj lične karte i JMBG. "Bitno je da su operateri odlično odradili posao i kada je bio samo broj lične karte", odgovara Čeđenović na komentar voditelja da građani nijesu uspjevali da sa brojem lične karte provjere podatke.

20:43 Pešić kaže da po Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore uz potpis podrške treba da bude jedinstveni matični broj ili broj lične karte, za razliku od Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Ne možete obrascima mijenjati odredbe zakona", dodaje Pešić.

"Ne možete obrascima mijenjati odredbe zakona", kazala je Pešić

20:40 Pešić je rekla da ne znači da kada su liste ispravne, onda kada se potvrde.

20:38 "Ne možete da sumnjate u nekog ko preda potpise DIK-u", dodaje Pešić.

20:33 Pešić je kazala da su omogućili svakom građaninu da provjeri jesu li njegovi podaci falsifikovani. "Možda je po Vama kompromitovan birački spisak, po meni ne", odgovara Pešić autoru emisije, "Gospodin Lacmanović je javno kazao svoj stav, pozivao se na međunarodne standarde... Koordinacije između nas i Agencije za zaštitu podataka nije bilo, taj ko je zloupotrijebio odgovaraće, a ne može odgovarati DIK."

20:30 Pešić tvrdi da je komisija u skladu sa zakonom, te da su zakon i objava u Službenom listu dovoljna prevencija.

"Nemojmo zamjenjivati teze. DIK nije prekršio zakon", navodi Pešić.

21:27 Autor emisije pita Čađenović u vezi troškova aplikacije. "Jeste li vi planirali potrošnju?", pita Komnenić.

"Tvrdim da aplikacije nije koštala ništa", odgovara Čađenović. "Ova aplikacija nije koštala nijedan euro", dodaje Pešić.

20:23 Pešić navodi da su predskednički kandidati u prošlonedjeljnoj emisiji "Načisto" rekli da imaju kopije lista sa potpisima podrške.

"Što se tiče DIK-a, tačno se zna procedura. Podaci ne mogu izaći vani. Nijedan građanin nije mogao dobiti podatak do uspostavljanja aplikacije", tvrdi Pešić.

20:21 Pešić navodi da je vršena provjera lista u okviru svojih nadležnosti. Ona pita da li u DIK-u treba da "prekrše prezumpciju nevinosti kada im neko predaje listu sa potpisima podrške".

20:18 Čađenović kaže da je osnovna funkcija DIK-a da zakonito sprovede izbore.

"Zakon za sve važi. Neko ko treba da se kandiduje za predsjednika, treba da bude upozoren da ne treba da krade? Ovakvo prikupljanje potpisa ne valja ništa, imali smo ranijeliste koji su donosili po 5-6.000, sa 100-200 validnih."

20:15 "Danas je Ustavni sud odlučio da odbije prigovor MIličkovića i potvrdio da je DIK radio u skladu sa zakonom", kazala je Pešić ekskluzivno u emisiji.

"Danas je Ustavni sud odlučio da odbije prigovor MIličkovića i potvrdio da je DIK radio u skladu sa zakonom", kazala je Pešić

20:13 Pešić je saglasna da je aplikacija izazvala buru u javnosti.

"Da se ne bi desile zloupotrebe oko potpisa, DIK je krajem 2017. objavila u službenom listu pravila i uputstva za prikupljanje potpisa. Pravila su uporište našla u Zakonu. Svaki birač može podržati političku partiju ili kandidata svojeručnim potpisom."

20:09 Pešić smatra da će i predsjednik DIK-a biti transparentan, te da će učestvovati u emisijama. "Sala u kojoj se održavaju sjednice DIK-a nijesu dovoljno komforne i za medije...", kaže ona.

20:06 Čađenović navodi da DIK kao pravno tijelo postoji dvije godine, te da su tek sad počeli da imaju "službu". "Tačno je da smo bili zatvoreni za javnost, nijesmo bili pravno lice. Počeli smo da se otvaramo, ali bila je greška u koracima..."

20:04 Autor emisije čita nalaz OEBS-a, po kojem DIK treba blagovremeno da objavljuje odluke.

20:02 Na pitanje autora emisije zašto predstavnika DIK-a nema u TV emisijama, Pešić odgovara: "DIK nije dovoljno transparenta u mjeri u kojoj bi trebalo da bude. Ni okruženju, a ni EU, nemate baš često predstavnike izbornih komisija u emisijama. DIK u ovakvom terminu ima mnogo obaveza, to su diplomirani pravnici, imaju mnogo posla, tako da se obaveze preklapaju..."

Gosti Petra Komnenića bili su: sekretar i član Državne izborne komisije, Veljo Čađenović (NOVA) i članica Državne izborne komisije, Nataša Pešić (DPS).

"Načisto" gledajte četvrtakom od 20 sati, na TV VIjesti.

Bonus video: