Objavljena "Kula od sjećanja"

Debitantsko književno djelo prof. Sava Markoča govori o životu Bara i Barana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka
0 komentar(a)
Savo Markoč
Savo Markoč
Ažurirano: 19.03.2018. 08:42h

Barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia“ upravo je objavila debitantsko književno djelo prof. Sava Markoča iz Bara – zbirku priča „Kula od sjećanja i druge priče“. Kao kolumnista barskog portala Barinfo.me, Markoč je počeo da objavljuje priče o životu Bara i Barana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, koje je potom nadgradio i pretočio u knjigu. U tri tematske cjeline „Bolje su klesali nego pisali“, „Svaki grad uz naše more ima svoga lera“ i „I druge priče“, predstavio je 32 priče kojima je ubjedljivo i sa mnogo detalja opisao doba djetinjstva i odrastanja na periferiji nekadašnjeg malog primorskog lučkog grada.

"U ovoj maloj, a tako vrijednoj riznici uspomena, autor uspijeva da sačuva duh vremena svog odrastanja i rane mladosti, da ga udjene i nježno ušuška između korica. Uspijeva da perom oživi sve te drage likove o kojima novine nikada ništa, sem čitulje nisu objavile. Njegovi stari su gradili utvrde koje su im djecu branile od kiše i studi, od vjetra i sunca, od neželjenog gosta, a Savo se svojom kulom brani od zaborava. On zna da je zaborav razorniji od svih potresa, vode i vatre i violentnih osvajača, zato će njegova kula sazdana od riječi, vješto i znalački poređanih, a povezanih ljubavlju, nadživjeti čak i podrumijski suri krš-zabilježio je o knjizi ulcinjski pisac Muzafer Beljo Čauši.

Markoč (55) je diplomirao engleski jezik i književnost na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću.Veći dio radnog vijeka proveo u pomorskim agencijama, u četrdesetoj godini života je otkrio ljubav prema klesanju, a u pedesetoj ka pisanju priča.

"Filigranski precizno, Savo nas zasipa čarobnim prahom koji vraća maglama zapretene obrise uvijek ljepših djetinjstava i mladosti i nijednog trenutka ne prestaje biti gospodar boja raskošnih i čudesnih u svojoj jednostavnosti, zvukova podatnih i zamamnih, ukusa reskih kao kad nepce trne od nezrelih japanskih jabuka, mirisa morskih trava koje se zbog oseke suše na stijenama ispod tvrđave... Kao i svaki vrsni pripovjedač, tjera čitaoca da postane glavni junak koji osjeća svaki damar tako naslikanog svemira, čiji se rascijepljeni krajevi ne mogu ni nazrijeti - zapisao je ispred izdavača Željko Milović. Premijerna promocija djela zakazana je za 23. april u Dvorcu kralja Nikole u Baru kao centralni događaj barskog izdanja ”Noći knjige”.

Bonus video: