Knežević u Spuž, Bulatović će da rukovodi DNP-om

Ako bude dobar, za dva mjeseca može kući
181 pregleda 31 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2018. 06:12h

Jedan od lidera Demokratskog Fronta Milan Knežević danas će se dobrovoljno javiti na izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog napada na policajca iz 2015. godine.

To je “Vijestima” juče potvrdio Knežević.

Ranije je tvrdio da se neće dobrovoljno javiti na robiju.

“Vijesti” saznaju da je Knežević još 23. februara prenio sva ovlašćenja na funkcionera DNP-a Predraga Bulatovića, da obavlja funkciju predsjednika stranke u slučaju njegove spriječenosti. Iz podgoričkog Osnovnog suda “Vijestima” je saopšteno da se Knežević juče javio u taj sud i da mu je određeno da danas ide na izdržavanje robije.

Njegov kolega Strahinja Bulajić juče je u parlamentu kazao da se DF neće vraćati u Skupštinu dok je Knežević u zatvoru.

“Odustali smo od planiranih mjera otpora, poput zatvaranja poslanika u Skupštini, organizacije protesta i drugih nenasilnih metoda kako bismo dali doprinos stvaranju jedinstvenog fronta za rušenje režima”, rekao je Bulajić.

Iz DF-a podsjećaju da je Knežević “prvi predsjednik jedne parlamentarne stranke u istoriji Crne Gore koji će na osnovu montiranog sudskog procesa biti utamničen u spuškom zatvoru”.

“Osuđujući institucionalni teror nad Milanom Kneževićem, kontinuiranu zloupotrebu pravosuđa u obračunu sa DF-om, duboko smo svjesni da bi bilo kakav vid radikalizovanja političke situacije i pružanja otpora hapšenju u ovako izopačenom sistemu predstavljao željenu situaciju za režim u kojoj bi čitavu izbornu kampanju fokusirali na slučaju našeg otpora policiji i režimu”, piše u saopštenju DF-a.

Pojašnjavaju da su “prozreli monstruoznu namjeru da u toku izborne kampanje glasna tema bude fokusirana na hapšenju Milana Kneževića kao demonstraciju legitimisanja tobožnje pravne države i policijsko-represivnog aparata”.

“Uvjereni smo da smo ovom odlukom dali snažnu podršku našem predsjedničkom kandidatu Mladenu Bojaniću i time podržali interes većinske Crne Gore koja želi demokratske promjene, a time i sprečavamo režimske strukture da u susret predsjedničkim izborima izmontiraju još jedan državni udar, kako bi obezbijedili pobjedu kandidatu DPS-a”, piše u saopštenju te stranke.

I Bojanić je juče saopštio da je Knežević “odlukom da dobrovoljno ode u zatvor dokazao veličinu sopstvenog integriteta i istinsku želju da ličnim primjerom doprinese da na ovim izborima pobijedi kandidat kojeg je podržao najveći dio opozicije”.

Ako bude dobar, za dva mjeseca može kući

Nakon što se danas prijavi na izdržavanje robije, osuđeni lider DF-a mora provesti 24 sata u prijemnom odjeljenju, u kom će mu ispitati ličnost i uzeti osnovne podatke.

Knežević će kaznu izdržavati u Zatvoru za kratke kazne. U tom dijelu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija kaznu izdržavaju osuđeni na kazne do šest mjeseci zatvora. U zavisnosti od procjene i načina prijavljivanja na izdražavanje kazne, mogu ga rasporediti u sobu u Poluotvorenom ili Zatvorenom paviljonu. Ukoliko dobije sobu u POO, političar će imati mogućnost da svakodnevno od 14.30 do 21 sat koristi mobilni telefon, koji ne smije imati kameru, ali i više vremena za šetnju, jer je taj paviljon sa smanjenim nadzorom. Ako se u Spužu bude primjereno vladao, nakon dvije trećine, a izuzetno pola izdržane kazne, odnosno dva mjeseca, može tražiti uslovni otpust.

Bonus video: