Omaž reditelju Zdravku Velimiroviću

“Kotor u pokretnim slikama” naziv je revije dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u sali kina „Boka“
140 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Velimirović
Zdravko Velimirović
Ažurirano: 20.03.2018. 09:03h

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Crnogorska kinoteka organizuju sjutra omaž reditelju Zdravku Velimiroviću. “Kotor u pokretnim slikama” naziv je revije kratkih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u sali kina „Boka“ od 19 sati.

U fokusu su dokumentarni filmovi koje je Velimirović posvetio Kotoru i Boki Kotorskoj: “Nokturno za Kotor” i “Dobrodošli u kotorski fjord”.

Film “Kako sačuvati grad” govori o Kotoru poslije razornog zemljotresa 1979. godine, a film “U spomen slavne mornarice” Velimirović je posvetio Bokeljskoj mornarici.

U ime organizatora prisutne će pozdraviti Dušan Davidović, predsjednik Savjeta kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke.

O životu i djelu poznatog režisera govoriće Ranka Velimirović, producent. Ulaz je slobodan.

Zdravko Velimirović je rođen na Cetinju 11. oktobra 1930. godine. Gimnaziju je završio u Kotoru gdje je proveo mnoge godine i često mu se vraćao. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i nekoliko igranih filmova za koje je dobio više od dvadeset nagrada i priznanja. Za svoj doprinos Kotoru, 2000. godine dobio je nagradu “21. novembar“. Preminuo je u Beogradu 7. februara 2005. godine.

Bonus video: