Izvještaj o prebijanju Martinovića dostavili sa mjesec zakašnjenja

Nezvanično je “Vijestima” iz Ustavnog suda rečeno da se iz izvještaja može zaključiti da tužilaštvo nije uradilo ništa što im je naloženo
8 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2018. 14:47h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) nije uspjelo da utvrdi ništa novo u istrazi prebijanja Milorada Mija Martinovića, kojeg su brutalno zlostavljali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), nakon protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015. godine.

To se može zaključiti iz izvještaja o dodatnoj istrazi, koji su prije desetak dana dostavili Ustavnom sudu. Time su skoro mjesec probili rok koji im je Ustavni sud odredio za dostavljanje informacija.

U Izvještaju, koji sadrži nekoliko rečenica, piše da su zvali Martinovića da prepozna policajce, ali da on nije želio. Rekao im je da policija i tužilaštvo znaju ko ga je pretukao, i prekinuo im vezu.

Piše da su zvali svjedoke koji su bili u automobilu sa njim te večeri, ali da su oni ostali kod ranije datih izjava.

„Od direktora policije zatraženo je da nam dostavi određenu službenu dokumentaciju, ljekarske kartone za pripadnike SAJ-a koji su u vrijeme izvršenja konkretnog krivičnog djela bili u sastavu te jedinice, kako bi se stvorili uslovi za vršenje dokazne radnje prepoznavanja. Međutim, još nijesmo dobili tražene podatke“, piše u izvještaju ODT.

Tužilaštvo je, naveli su, saslušavalo i druge svjedoke, ali nijesu utvrdili ništa.

Sudija Ustavnog suda, izvjestilac u tom predmetu, Budimir Šćepanović juče nije na zahtjev “Vijesti” želio da komentariše izvještaj ODT jer je na konferenciji u Skoplju.

Iz tog suda je zvanično stigao samo odgovor da su izvještaj tužilaštva dobili petog marta.

Nezvanično je “Vijestima” iz Ustavnog suda rečeno da se iz izvještaja može zaključiti da tužilaštvo nije uradilo ništa što im je naloženo.

„Veliko je pitanje šta taj njihov dopis znači, to je puko prepričavanje. Sud je tražio da se u roku od tri mjeseca završi istraga, ali oni to očigledno nijesu uradili“, rekao je sagovornik “Vijesti” iz Ustavnog suda.

On smatra da sud namjerno odugovlači taj postupak.

„To su hitni predmeti, a sudu je trebalo više od tri mjeseca da objavi svoju odluku“, zaključio je on.

Iz ODT-a su “Vijestima” odgovorili da je to tužilaštvo ispoštovalo odluku Ustavnog suda i „nakon isteka roka“ tom sudu dostavilo izvještaj o tome šta su preduzeli povodom ovog slučaja.

„U postupku su sprovedene određene procesne radnje i prikupljaju se dokazi“, odgovorila je tužiteljka Danka Ivanović-Đerić, ne precizirajući šta su sve preduzeli u tom postupku.

Ustavni sud je ranije usvojio žalbu Martinovića zbog nedjelotvorne istrage i naložio tužilaštvu da do 8. februara dostavi izvještaj tom sudu šta su uradili da otkriju ko ga je tukao.

Odluka Ustavnog suda je saopštena 25. jula 2017. godine, ali je tek 8. novembra prošle godine objavljena u Službenom listu, pa je od tada tužilaštvo imalo rok od tri mjeseca da sprovede dodatne radnje u istrazi napada na Martinovića.

“Martinovića, koji se u svom vozilu nalazio sa dva prijatelja, zaustavila je policija te večeri oko 23.00 h, u Ulici Jovana Tomaševića, u blizini sjedišta Uprave policije, a zatim je najmanje trideset policajaca učestvovalo u demoliranju njegovog vozila i zvjerskoj torturi nad njim“, piše u žalbi koju je usvojio Ustavni sud.

Iz Akcije za ljudska prava koja je u ime Martinovića podnijela ustavnu žalbu je primijećeno da je interesantno da je ODT, u slučaju Zlatarske ulice (ustavne žalbe Branimira Vukčevića i Momčila Baranina) dostavilo izvještaj tri dana od isteka roka koji su dobili da preduzmu radnje, dok su sada izvijestili sud tek nakon mjesec dana.

Nedavno su u podgoričkom Osnovnom sudu dvojica sajovaca Boro Grgurović i Goran Zejak prvostepeno osuđeni na po godinu i pet mjeseci zatvora za prebijanje Martinovića.

Oslobođeni su za uništenje njegovog automobila.

Nedavno su u podgoričkom Osnovnom sudu dvojica sajovaca Boro Grgurović i Goran Zejak prvostepeno osuđeni na po godinu i pet mjeseci zatvora za prebijanje Martinovića

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo su dvojica, koji su se dobrovoljno prijavili, završili na optuženičkoj klupi.

Martinović je nakon izricanja presude ocijenio da su dvojica osuđenih „samo marionete vrha države, koja u svakom poslu ima dobrovoljce“.

Suspendovani komandant jedinice Radosav Lješković ranije je pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja pripadnika jedinice kojom je komandovao, a koji su tukli građane te večeri.

On je od toga odslužio 20 dana zatvora u Spužu, nakon čega je ostatak kazne proveo na liječenju u bolnici Brezovik.

Odobren mu je i uslovni otpust od mjesec i po dana prije isteka zatvorske kazne.

Martinović: Kako da ih ja prepoznam, kad nije ni komandant SAJ-a

Martinović je izvještaj tužilaštva okarakterisao kao farsu, navodeći da se cijela država očigledno bavi prikrivanjem, a ne otkrivanjem zločina.

„Dok je tužilaštvo i sudstvo u funkciji političkih struktura, ne nadam se ničemu“, naveo je Martinović.

Objašnjavajući zašto je odbio poziv tužilaštva, on je rekao da mu nije jasno kako bi on prepoznao te ljude, kad ih njihov šef navodno nije mogao prepoznati, a ni oni jedan drugog.

„Njihov šef, direktor policije, šef države, kao i šefovi tužilaštava Ivica Stanković i Milivoje Katnić znaju ko je bio tamo te večeri“, naveo je Martinović.

Ustavni sud tražio brzu, temeljnu i nezavisnu istragu

Ustavni sud je, u svojoj odluci, naveo da su Martinoviću povrijeđena ljudska prava zbog nedjelotvorne istrage ODT-a.

„Nalaže se Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da preduzme odgovarajuće mjere i radnje radi sprovođenja temeljne, brze i nezavisne istrage, koja treba da osigura identifikovanje i krivično gonjenje službenika Uprave policije - “Za SAJ se osnovano sumnja da su na štetu podnosioca izvršili krivično djelo mučenje u sticaju sa krivičnim djelima teška tjelesna povreda i uništenja i otuđenja tuđe stvari“, piše, između ostalog, u odluci suda.

Prelević: Neozbiljan odgovor tužilaštva na torturu

Ovako drastičan slučaj kršenja ljudskih prava, koji je prikazao kriminalno ponašanje jedne navodno elitne policijske jedinice, zahtijevao je mnogo ozbiljniji odgovor državnog tužilaštva u cjelini, ocijenila je direktorka HRA Tea Gorjanc Prelević.

“Umjesto toga, posle dvije i po godine od torture nad Martinovićem i poslije sedam mjeseci od odluke suda da istraga nije bila na evropskom nivou, i dalje nema ništa od otkrivanja izvršilaca i pomagača torture. ODT u Podgorici i dalje

Ustavnom sudu saopštava da policija ne postupa po nalozima tužioca, a ne vidi se da je ODT nešto preduzelo protiv takvog ponašanja”, navela je Prelević.

Istakla je da su posebno razočarani tvrdnjom da ni nove informacije nisu dovele do napretka u istrazi, iako je ODT-u ukazano na to da je jedan državni službenik razgovarao sa policajcem, koji je priznao da je prisustvovao prebijanju Martinovića.

“Sve u svemu, ostaje da Evropski sud za ljudska prava utvrdi da država nije obezbijedila djelotvornu istragu torture ni u ovom slučaju”, zaključila je Prelević.

Bonus video: