Tužilaštvo istražuje pukotine u Budvi

Predmet je formiran po inicijativi Tužilaštva, kako bi se utvrdilo eventualno krivično djelo
250 pregleda 5 komentar(a)
Mediteranska ulica, Foto: Vuk Lajović
Mediteranska ulica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.03.2018. 07:24h

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet i otvorilo izviđaj kako bi utvrdilo da li postoji krivična odgovornost zbog stvaranja pukotina i ulijeganja kolovoza Mediteranske ulice u Budvi.

To je "Vijestima" saopštila portparolka tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

"Predmet je formiran po sopstvenoj inicijativi Tužilaštva, isti je trenutno u fazi izviđaja radi provjere da li se u radnjama nekog lica ostvaruju elementi bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Tužioci bi trebalo da dobiju kompletnu dokumentaciju - od izdatih građevinskih dozvola, do toga kako je građeno i gradi se uz Mediteransku ulicu.

Opština Budva i komunalna policija zatvorile su početkom februara glavnu gradsku saobraćajnicu, nakon što su se na Mediteranskoj ulici pojavile pukotine.

Iako su iz lokalne uprave uprli prstom na graditelje kompleksa „Porto Budva“ u neposrednoj blizini ulice - da su iskopom temelja doveli do pomjeranja tla, ekspertski tim Građevinskog fakulteta nije eksplicitno kazao ko je krivac.

Tim stručnjaka je naložio da se otvori za saobraćaj jedna traka u Mediteranskoj i zaključio da je pomjeranje tla najvjerovatnije “posljedica promjene vlažnosti u tlu i temperaturnih promjena ambijenta“.

Iz kompanije "Alart centra" koja gradi kompleks "Porto Budva" istakli da je analiza stručnjaka pokazala ono što su od početka govorili - da nema pomjeranja tla.

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA podnio je prije deset dana Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv projektanta-planera detaljnih urbanističkih planova Budva centar i Petrovac centar Miodraga Ralevića i nikšićke projektantske kuće AG Infoplan, zbog planskog uništavanja prostora.

Bonus video: