Izložba Gorana Ćetkoviča u Dvorcu kralja Nikole u Baru

Samostalno je izlagao u Baru, Herceg Novom, Kolašinu, Podgorici, Mojkovcu, Kotoru, Tivtu, Beogradu, Zagrebu, Splitu
110 pregleda 0 komentar(a)
Gorana Ćetković slika, Foto: Privatna arhiva
Gorana Ćetković slika, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.03.2018. 10:15h

U sklopu Zimske scene Barskog ljetopisa, večeras u 19 sati u Dvorcu kralja Nikole biće otvorena samostalna izložba nagrađivanog crnogorskog slikara Gorana Ćetkovića. Izložbu “Glasovi tišine” koja je u postavci narednh mjesec dana, otvara Anastazija Miranovića, istoričarka umjetnosti i selektorka likovne scene Barskog ljetopisa.

Ćetković (43) je laureat Nagrade za slikarstvo ULUCG "Milunović, Stijović, Lubarda" za 2016, plakete Tesla fondacije iz Njujorka 2017. i Godišnje nagrade FLU Cetinje i Galerije "Spinnaker" na izložbi studenata završne godine. Na ovoj izložbi, pored ranijih radova iz prethodnih godina, premijerno će predstaviti i slike velikog formata nastale u prethodna tri mjeseca.

"Kao iz Oskarom nagrađenog "Oblika vode" Giljerma del Tora, izranjaju na površinu iz monohrmih, tamnih dubina izbezumljene vlažne glave, koje se iz nekog čudnog rastakanja nanovo konstitušu, konsolidujući sve nedosljednosti u glas – krik, pogled, molbu, jecaj, oprost… Upečatljivom egzekucijom, dinamičkim smjenjivanjem žustrih, mahnitih poteza i finih sjenčenja, nijansiranim prelazima, akcentovanim detaljima, Ćetković oslikava karakter ovoremenog čovjeka, prizivajući onog bivšeg, zaboravljenog, "pravog". Namjerno ponekad "zbrčakana" lica ne mogu sakriti karakter, poruku, glas. Ćetkovićeve glave su portreti i autoporeti, likovi i ličnosti, zapravo, emocije i stanja i sve ono što neverbalnom komunikacijom poručujemo iza kulisa i maski osmjeha i šarenila ukusa, vrijednosti, značenja", zapisala je Miranović u katalogu izložbe.

Goran Ćetković je rođen u Kolašinu, a živi i stvara u Sutomoru, gdje je likovni pedagog OŠ “Kekec”. Diplomirao je na cetinjskom FLU u klasi prof. Nikole Gvozdenovića 2000, dosad je izlagao na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učesnik je brojnih likovnih kolonija.

Samostalno je izlagao u Baru, Herceg Novom, Kolašinu, Podgorici, Mojkovcu, Kotoru, Tivtu, Beogradu, Zagrebu, Splitu.

Bonus video: