Meso i povrće za poboljšanje nivoa gvožđa

213 pregleda 0 komentar(a)
voće, voćna salata, Foto: Shutterstock
voće, voćna salata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2018. 12:14h

Osluškujte svoj organizam: ako vam se iznenada javlja velika želja za određenom hranom, možda je to signal da vam nedostaju neki minerali ili drugi sastojci iz tih namirnica.

Ako vam se jedu slatkiši, znači da vam nedostaje energija, neispavani ste ili melanholični. Ali to i dalje ne znači da bi trebalo da navalite na šećer, jer će vam pomoći samo privremeno. Ako vam se, međutim, odjednom jede meso, a niste pretjerani "mesojed", organizam vam najvjerovatnije šalje poruku da mu nedostaje gvožđe.

Doktori kažu da se to posebno dešava ženama tokom ciklusa, kada zbog krvarenja gube veće količine gvožđa. Stručnjaci preporučuju da poslušate organizam i nagradite ga obrokom od mesa, ali da uvedete i ostale hranjive namirnice, kao što su, na primjer, cvekla i kopriva.

Ukoliko iznenada osjećate pojačanu potrebu za mliječnim proizvodima, moglo bi da znači da vam nedostaje omega-3 masna kiselina. Probajte da ovaj problem riješite mladim sirom, svježom ribom ili tunjevinom.

Meso

Nedostatak gvožđa se može spriječiti i liječiti pravilnom ishranom. Potrebno je da ishrana bude zdrava i raznovrsna i da prabilno kombinujete namirnice. Meso, riba i jaja su najbogatiji izvori gvožđa. Naime, gvožđe se najlakše apsorbuje iz namirnica životinjskog porijekla. Od posebnog su značaja džigerica, crveno meso, pileći batak i karabatak, govedina i junetina, riba i žumance.

Povrće

Od povrća najviše gvožđa sadrži zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, zelena salata, artičoka i blitva. Njih je najbolje kombinovati s mlijekom i kiselomliječnim proizvodima.

Bijelo brašno

Ako već imate anemiju, jedite hljeb od bijelog brašna, jer fitinska vlakna u crnom brašnu ometaju apsorpciju gvožđa. Mliječni proizvodi sadrže male količine gvožđa, ali su značajni zbog aminokiselina koje sadrže i zato što ne remete apsorpciju gvožđa. Ukoliko ste već oboljeli od anemije najbolji izbor su kiselomliječni proizvodi.

Voće

Što se voća tiče, količinu gvožđa u njemu određuje boja, pa prije svega treba jesti plavo ili ljubičasto voće, kao što su kupine, borovnice, crno grožđe ili ribizla.

Izbjegavajte kafu i čaj, osim ako nije onaj od koprive, jer tanini sprečavaju apsorpciju gvožđa u organizam, prenose Nezavisne.

Bonus video: