Žene se vježbanjem mogu izboriti protiv gubitka pamćenja, ali ako počnu na vrijeme

0 komentar(a)
fitnes, vježbanje, Foto: Shutterstock
fitnes, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2018. 10:14h

Fizička aktivnost srednjovječnim ženama može donijeti brojne zdravstvene benefite, navodi se u novoj studiji iz Švedske.

Naučnici su preciznije utvrdili da žene u ovim godinama koje imaju visok stepen kardiovaskularne kondicije imaju skoro 90 posto manje izglede da razviju demenciju kasnije u životu u odnosu na one koji su imali umjereni nivo fizičke aktivnosti. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Neurology.

Štaviše, ako su se kod tih žena i pojavili simptomi demencije, poput problema s pamćenjem ili razmišljanjem, to se desilo 11 godina kasnije u odnosu na žene koje spadaju u umjereniju fitnes grupu. Dakle, sam početak demencije pomjeren je na dob od čak 90 godina kod žena koje su počele vježbati na vrijeme. Kod umjereno aktivnih žena prvi znakovi demencije primijećeni su oko 79. godine.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je visoka kardiovaskularna kondicija povezana sa smanjenim rizikom od demencije, potvrdila je autorka studije Helen Horder iz Centra za starenje i zdravlje na Univerzitetu Gothenburg u Švedskoj. Drugim riječima, zdravo srce povezano je sa zdravim mozgom, pojednostavila je.

U toku istraživanja naučnici su se bavili podacima 191 Šveđanke u dobi od 38 do 60 godina, prenosi klix.ba.

Bonus video: