Čika Radomir otišao u legendu

U Nikšiću preminuo Radomir Knežević, zvanično najbolji strijelac Crne Gore svih vremena
134 pregleda 0 komentar(a)
Radomir Knežević
Radomir Knežević
Ažurirano: 15.03.2018. 11:27h

U Nikšicu je nakon duže bolesti u 79. godini preminuo Radomir Knežević, vrhunski strijelac, reprezentativac Jugoslavije i višestruki nacionalni rekorder, najbolji sportista Crne Gore 1971. godine, osvajač brojnih medalja i nosilac priznanja Crne Gore i bivše Jugoslavije.

Dvadeset puta je bio prvak Crne Gore u discipline vazdušni i MK pištolj, a šest puta prvak Jugoslavije u serijskom i slobodnom izboru.

Kao reprezentativac Jugoslavije najbolji rezultat je ostvario na Prvenstvu Evrope u Parizu 1974. godine, kada se u disciplini vazdušnim pištoljem plasirao od 4. do 8. mjesta i tada je postigao jugoslovenski rekord od 384 kruga. Tada je za samo jedan krug izgubio bronzanu medalju i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji.

Na Mediteranskim igrama u Splitu osvojio je četvrto mjesto. Jugoslovenski rekord je obarao tri puta. Dugo je na prostoru zemalja bivše Jugoslavije bio neprikosnoven njegov rekord od 391 kruga. Dvadeset godina, od 1966. do 1986. godine je bio standardni reprezentativac Jugoslavije. Tako je bilo i 1979. godine, kada je na Prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu osvojio zlatnu medalju.

Najdraže priznanje bio mu je izbor za najboljeg sportistu Crne Gore 1971. godine, a dva puta je bio najbolji sportista Nikšića (1971. i 1972. godine).

Zvanično je od strane SSCG proglašen za najboljeg strijelca Crne Gore svih vremena. Dobitnik je najveće nagrade grada Nikšića „18. septembar”. Među deset najboljih sportista Crne Gore biran je devet puta, a 15-ak puta među deset najboljih sportista Nikšića. Dobitnik je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

Nije mali broj strijelaca i entuzijasta koji se rado sjećaju vremena kada je čika Radomir bio aktivan u streljačkom sportu i kada je bio primjer za sve strijelce u Crnoj Gori.

Smrću Radomira Kneževića, crnogorsko streljaštvo i sport izgubili su izuzetnog sportistu, velikog čovjeka i pravog gospodina, a strijelci iskrenog prijatelja koji je umio da se raduje svakom njihovom uspjehu i da za svakog nađe lijepu riječ.

Bonus video: