Pravila kineske medicine: Kafa nikada prije sedam, ručak do 13 sati

310 pregleda 1 komentar(a)
doručak za zaljubljene, Foto: Shutterstock
doručak za zaljubljene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2018. 17:15h

Energetski unutrašnji sat, poznat i kao kineski tjelesni sat, nije novina u svijetu alternativne medicine. To je vjerovanje u istočnjačkoj medicini po kom su određeni organi u tijelu aktivni u određeno vrijeme: dok se jedni odmaraju, drugi rade.

Ako to znamo, vjeruju Kinezi, možemo da planiramo kada i šta da jedemo, u koje vrijeme je najbolje da pijemo čajeve, vodu, kafu, a kada da se odmaramo i koliko dugo da spavamo. Energetski sat je podijeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati savjeti za ishranu i ostale životne navike.

OD 5 DO 7 ČASOVA

U ovo vrijeme fokus je na radu debelog crijeva. To je prema kineskom vjerovanju, najbolje vrijeme da se ustane, popije 3 dl vode i ode u brzu, kratku šetnju. Greška je da se nakon ustajanja pije kafa, što mnogi praktikuju, jer se kofein ponaša kao diuretik i izbacuje vodu iz organizma baš u vrijeme kada je debelom crijevu potrebna.

OD 7 DO 9 ČASOVA

Rad crijeva u ovo vrijeme je najizraženiji. To je period kada treba da se doručkuje. Prvi obrok treba da sadrži voće, proteine, zdrave masti i ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. U ovo vrijeme može da se popije i kafa.

OD 9 DO 11 ČASOVA

Vrijeme je kada se aktivira slezina. Ovo je i period kada treba najviše da se angažuje na poslu, a slezina pomaže mozgu da pravilno funkcioniše i potpomaže metabolizam izmjene hranljivih materija u energiju.

OD 11 DO 13 ČASOVA

Ako u ovom periodu ručate, najviše ćete poboljšati cirkulaciju. Ručak treba da bude lagan.

OD 13 DO 15 ČASOVA

Posle ručka tanko crijevo treba da prevari sve ono što ste pojeli. Tada i mozak bolje funkcioniše, naročito ako treba da rješavate važne probleme ili donosite važne odluke.

OD 15 DO 17 ČASOVA

Vrijeme je da završavate dnevne obaveze, a ovo je period kada je bešika najaktivnija. Zbog toga je najbolje da popijete šolju čaja i da se tako oslobodite toksina.

OD 17 DO 19 ČASOVA

Period u kom je najbolje večerati. Bubrezi su tada najaktivniji jer pokušavaju da povrate svu energiju koju ste tokom radnog dana potrošili. Ako se osjećate baš umorno u ovom periodu, obavezno lezite i odmorite se.

OD 19 DO 21 ČAS

U ovo vrijeme perikard (srčana kesa) je odgovoran za cirkulaciju mozga i reproduktivnih organa.

OD 21 DO 23 ČASA

Idealno je za završavanje radnog dana uz opuštajuću knjigu. U ovo vrijeme izbjegavajte da jedete, jer štitasta i nadbubrežne žlijezde u ovo vreme dostavljaju energiju svim organima u tijelu, ubrzavaju metabolizam i podižu temperaturu tijela.

OD 23 ČASA DO 1 POSLE PONOĆI

Ko ima kamen u bubregu ili u žuči najbolje zna da u ovo vrijeme često ima bolove, jer je ovo period kada najintenzivnije "radi" žučna kesa.

OD 1 DO 3 UJUTRU

Ustajanje baš u ovo vrijeme zbog odlaska u toalet treba da bude znak da se tokom dana ne piju sokovi i ne jedu grickalice i nezdrava hrana. Jetra sada oslobađa toksine, a nezdrava hrana može da naruši njen rad.

OD 3 DO 5 UJUTRU

Na kraju ciklusa, pluća su najaktivnija, i ona se tada oslobađaju otrova - kašljanjem, prenosi Super žena.

Bonus video: