Otvoren 75. filmski festival u Veneciji: Zvučna imena na crvenom tepihu

Na ceremoniji otvaranja predat je Zlatni lav za životno djelo britanskoj glumici Vanesi Redgrejv. Ista nagrada biće tokom festivala uručena kanadskom 75-ogodišnjem reditelju Dejvidu Kronenbergu
201 pregleda 0 komentar(a)
Filmski festival Venecija, 2018, Foto: Reuters
Filmski festival Venecija, 2018, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2018. 19:59h

Međunarodni filmski festival u Veneciji - Mostra otvoren je večeras projekcijom filma "First Man", biografskog djela o astronautu Nilu Armstrongu prvom čoveku koji je kročio na Mjesec, u režiji Dejmijena Šazela.

U ulozi astronauta je glumac Rajan Gosling, a ekipa filma koja je danas stigla u Veneciju predstavila se kasno popodne u filmskoj palati na Lidu, gde su čekali fotograf i brojni obnožavaoci željni da snime selfije s zvijezdama.

Rajan Gosling u bijelom smokingu i crnim pantalonama spremno se odazivao na pozive obožavatelja, a pored njega bila je glavna glumica Britanka Kler Foj i australijski glumac Džejson Klark.

Prije njih crvenim tepihom prošlo je devet članova žirija kojim predsjedava meksički reditelj Giljermo del Toro. Uz njega su ove godine u žiriju između ostalihi glumci Kristof Valc, Nikol Garsija, Silvija Čang i Naomi Vots.

Predstavljanje filma "First Man" u svjetskoj pretpremijeri na Mostri lansiralo je film u trku za Oskara, kao što je bilo prije njega s filmovima "Gravity", "Birdman" ili "Spotlight", koji su takođe prikazani u Veneciji prije nego što su osvojli brojne statuete u Holivudu.

Na ceremoniji otvaranja predat je Zlatni lav za životno djelo britanskoj glumici Vanesi Redgrejv. Ista nagrada biće tokom festivala uručena kanadskom 75-ogodišnjem reditelju Dejvidu Kronenbergu.

Pored Šazela, za glavnu nagradu takmičiće se, između ostalih, filmovi francuskih reditelja Žaka Odijara, Olivijea Asajea, američkih reditelja braće Džoela i Itana Koena i Meksikanca Alfonsa Kuarona. Na spisku su i britanski reditelj Majk Li kao i italijanski reditelji Mario Martone i Roberto Minervini.

Pored Zlatnog lava, na festivalu će biti uručeni i Srebrni lav, priznanje za najbolji scenario, specijalna nagrada žirija, kao i nagrada "Marčelo Mastrojani" za novu nadu filma. Od 2007. uvedena je nagrada Kvir lav za ostvarenja koja se bave temama zajedinice LGBT.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Galerija

Bonus video: