Nikšić: Matičari pronevjerili oko 6,5 hiljada eura od taksi za vjenčanja

Takse za vjenčanje u zgradi opštine su 20, na terenu 50 eura
259 pregleda 0 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.03.2018. 20:28h

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv matičarke N.L. koju sumnjiče da je zloupotrijebila službeni položaj i oštetila budžet Opštine Nikšić 2,8 hiljade eura, nezvanično je rečeno “Vijestima”.

Ona je osumnjičena da je, navodno, pronevjerila novac od taksi za vjenčanja.

“Vijestima” je iz Opštine nezvanično rečeno prošle godine su se “pojavile priče” da su nikšićki matičari pronevjerili novac od taksi za vjenčanja pa je izvršena provjera knjiga pet godina unazad.

Provjerom je utvrđeno da su četvoro matičara, N.L., Ž.M., B.L. i R.K., pronevjerili oko 6,5 hiljada eura.

“Pokrenut je disciplinski postupak u toku koga je utvrđena materijalna odgovornost da, u momentu nastanka taksenih obaveza, taj novac nije bio uplaćen.

Četvoro matičara je priznalo krivicu i potpisali su sporazum da će sav novac vratiti u opštinski budžet, što su i uradili. Rok da vrate novac je bio prošli petak”, rečeno je nezvanično “Vijestima” iz Opštine.

Članovi disciplinske komisije su odlučili da četvoro radnika Odsjeka za građanska pitanja bude novčano kažnjeno sa po 40 odsto od plate narednih šest mjeseci.

“Kazne za ovaj prekršaj su otkaz i novčane kazne od 20 do 40 odsto od plate za period od dva do šest mjeseci. Kao olakšavajuća okolnost uzeto je to što je riječ o porodičnim ljudima, to što do sada nijesu kažnjavani i što su priznali krivično djelo koje im se stavlja na teret. Zbog toga im nije izrečena mjera udaljenja sa posla, već najveća novčana kazna”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Takse za vjenčanja su 20 eura, ukoliko se sklapanje braka obavlja u zgradi Opštine, a 50 eura ukoliko matičari vjenčaju mladence van zgrade Opštine.

Bonus video: