POTVRĐENI GOSTI IZ ITALIJE

Braća Pastrovikio nove zvijezde Hercegnovskog strip festivala

Ovogodišnji HSF, koji će se održati od 7. do 12 septembra, već je najavio Voltera Venturu, Joevita Nucia, Mirka Čolaka i Davida de Kubelisa
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2018. 15:52h

Strip umjetnici iz Italije, zvijezde Disneya i Bonelli editora, braća Lorenco i Alesandro Pastrovikio novi su potvrđeni gosti ovogodišnjeg, dvanaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF), potvrdili su organizatori.

“Lorenco je jedan od najpoznatijih strip umjetnika Disneya, za kojeg je radio na praktično svim najvećim izdanjima i to i kao autor naslovnica i kao crtač cjelokupnih serijala. Proslavio se radom na serijalim o Baji Patku, Mikiju Mausu, Mini Maus, Paperiniku (italijanski naziv za Fantom Paju Patka), Mladim izviđačima i mnogim drugim”, ističu iz organizacije.

“Pored toga ovaj fenomenalni crtač je imao vrlo uspješne projekte i izvan svijeta Diznija, pa je tako odabran da radi naslovnicu i učestvuje u crtanju jubilarne, pedesete epizode italijanskog klasika 'Johnathan Steele'”, dodaje Nebojša Mandić ispred HSF-a.

On ističe i da je Lorenco za svoje radove mnogo puta nagrađivan, a ističu se Topo Oscar iz 2014. za najbolju priču smještenu u Patkovgrad u toj godini, kao i nagrada Topolino d'Oro za najboljeg crtača naslovnica Diznija u godini 2002/03.

“Njegov mlađi brat Alesandro, takođe je svoje početke vezao za Dizni i to kao član redovne ekipe najpoznatijeg serijala Topolino. Vrlo uspješno je radio i na serijalima X Miki, Paperinik, Veliki Klasici i Mikijevi Čarobnjaci za koje je radio kao crtač naslovnica i redovnih epizoda. Od 2008. godine odlučuje da se posveti realističnijem stripu pa otpočinje saradnju sa velikom italijanskom izdavačkom kućom Star Comics na kojoj crta naslove poput Jonathan Steele i San Michele”, pojasnio je Mandić.

“Njegov su rad ubrzo zapazili iz italijanskog izdavačkog giganta Sergio Bonelli Editore, što je rezultiralo radom na novom serijalu Saguaro sa legendarnim scenaristom Brunom Enom. Ubrzo potom dobija poslove i na serijalima Morgan Lost i Dragonero Avanture, u okviru koje edicije upravo aprila ove godine izlazi njegova epizoda 'Il Mare del Kraken' po scenariju još jedne legende italijanskog stripa Luke Enoha”, objašnjava on.

Ovogodišnji HSF, koji će se održati od 7. do 12 septembra, već je najavio Voltera Venturu, Joevita Nucia, Mirka Čolaka i Davida de Kubelisa o kojima se više informacija može pronaći na zvaničnoj strani stripfestival.me.

Galerija

Preporučujemo za Vas