Crna Gora - kulturna ruta

Osim estetskih, prirodna i kulturna baština posjeduju i materijalne vrijednosti, ocijenio je generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković
157 pregleda 0 komentar(a)
mINISTARSTVO KULTURE, Foto: Gov.me/S. Matić, Gov.me/S. Matić
mINISTARSTVO KULTURE, Foto: Gov.me/S. Matić, Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 14.03.2018. 09:38h

Crna Gora, kao turistička destinacija sa bogatim kulturnim nasljeđem predstavlja prostor koji može biti prepoznat kao jedna od kulturnih ruta i to veoma brzo, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na jučerašnjem predstavljanju programa “Kulturne rute Savjeta Evrope”.

Osim estetskih, prirodna i kulturna baština posjeduju i materijalne vrijednosti, ocijenio je generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković.

“Očuvanje kulturne baštine često se posmatra kao kočnica ekonomske razvijenosti iako se valorizacijom mogu stvoriti različite ekonomske olakšice. Tradicionalni stilovi gradnje, brižljivo planiranje, uklapanje u prirodu, treba da budu zajednički cilj kulture i turizma”, kazao je Dajković i dodao da je neophodno iskoristiti resurse materijalne i nematerijalne kulturne baštine kao sredstvo za razvijanje kulture i turizma, što će doprinijeti brendiranju lokacija.

Dajković je istakao da je jedan od trenutnih ciljeva ministarstva da Kotor sačuva svoje mjesto na listi UNESCO kulturne baštine i izađe iz situacije u kojoj se trenutno nalazi, a nada se da će Crna Gora ove godine dobiti još jedan upis na listu.

Govorili su i Stefano Dominioni, direktor Evropskog instituta za kulturne rute i izvršni sekretar proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama, Emanuela Panke, Kulturna ruta “Inter Vitis”, Vladan Đuričković, Bojan Bracanović, “13. jul Plantaže”, Olga Mezeridou, Kulturna ruta maslinovog drveta i Davor Ćorić, nacionalni konsultant UNIDO.

Bonus video: