Na Hercegnovski strip festival dolaze svjetske zvijezde

Lorenco je jedan od najpoznatijih strip umjetnika Diznija, za kojeg je radio na svim najvećim izdanjima i to i kao autor naslovnica i kao crtač cjelokupnih serijala
0 komentar(a)
Lorenzo Pastrovicchio, Foto: Slavica Kosić
Lorenzo Pastrovicchio, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.03.2018. 10:38h

Hercegnovski strip festival (HSF) koji će se u najvećem bokeljskom gradu organizovati od 7 do 12 septembra već sada ima ima potvrđen dolazak šest značajnih umjetnika iz cijelog svijeta.

Pored Walter Venturi, Joevito Nuccio, Mirko Čolak i Davide de Cubelis , nedavno su učešće na HSF potvrdili vrhunski strip umjetnici iz Italije, braća Lorenco i Alesandro Pastrovikio (Lorenzo i Alessandro Pastrovicchio) .

Lorenco je jedan od najpoznatijih strip umjetnika Diznija, za kojeg je radio na svim najvećim izdanjima i to i kao autor naslovnica i kao crtač cjelokupnih serijala. Proslavio se radom na serijalim o Baji Patku, Mikiju Mausu, Mini Maus, Paperiniku (italijanski naziv za Fantom Paju Patka), Mladim Izviđačima i drugima. Pored toga ovaj fenomenalni crtač je imao vrlo uspješne projekte i izvan svijeta Diznija, pa je tako odabran da radi naslovnicu i učestvuje u crtanju jubilarne, pedesete epizode italijanskog klasika „Johnathan Steele“. Lorenco je za svoj rad mnogo puta nagrađivan, a ističu se nagrade Topo Oscar iz 2014. za najbolju priču smještenu u Patkovgrad u toj godini, kao i nagrada Topolino d'Oro za najboljeg crtača naslovnica Diznija u godini 2002/03. U Herceg Novi dolazi nakon što je završio veliku epizodu Paperinika koja će se protezati kroz 5 proljećnih epizoda najpoznatijeg italijanskog Dizni magazina Topolino.

Njegov mlađi brat Alesandro, svoje početke vezao je za Dizni , kao član redovne ekipe najpoznatijeg serijala Topolino. Vrlo uspješno je radio i na serijalima X Miki, Paperinik, Veliki Klasici i Mikijevi Čarobnjaci za koje je radio kao crtač naslovnica i redovnih epizoda. Od 2008. godine odlučuje da se posveti realističnijem stripu pa otpočinje saradnju sa velikom italijanskom izdavačkom kućom Star Comics na kojoj crta naslove poput Jonathan Steele i San Michele. Njegov su rad ubrzo zapazili iz italijanskog izdavačkog giganta Sergio Bonelli Editore, što je rezultiralo radom na novom serijalu Saguaro sa legendarnim scenaristom Brunom Enom. Ubrzo potom dobija poslove i na serijalima Morgan Lost i Dragonero Avanture, u okviru koje edicije upravo aprila ove godine izlazi njegova epizoda „Il Mare del Kraken“ po scenariju još jedne legende italijanskog stripa Luke Enoha (Luca Enoch)

Bonus video: