Crnogorski umjetnici izlažu u Francuskoj

Izložba “Tijelo u množini” otvorena je u subotu, a obuhvata i radove Dada Đurića, Pavla Pejovića i Zlatka Glamočaka
82 pregleda 0 komentar(a)
Izložba
Izložba
Ažurirano: 13.03.2018. 09:03h

Na izložbi posvećenoj tijelu, koja je otvorena u subotu u gradu Mitri Mori, nedaleko od Pariza, izloženi su radovi crnogorskih umjetnika Dada Đurića, Pavla Pejovića i Zlatka Glamočaka, a Glamočak je i komesar ove manifestacije.

Izložba pod nazivom „Tijelo u množini (Corps au pluriel)” okupila je 19 umjetnika i 30 djela koje je odabrao crnogorski skulptor Zlatko Glamočak.

„Odnos umjetnika prema tijelu obuhvatio je široku lepezu umjetnika internacionalnog renomea koji su prisutni na artističkoj sceni od šezdesetih godina naovamo, a zastupljeni su na ovoj izložbi različitim tehnikama, pravcima pa i ideologijama”, kazao je Glamočak „Vijestima”.

Dado je zastupljen sa dvije slike ustupljene iz kolekcije njegovog prijatelja i kolekcionara Hendrika Bokdama. Pavle Pejović je prisutan sa ekspresivnim i teškim muškim portretom i ženskim aktom izvedenim u bronzi, dok se Glamočak predstavlja sa tijelom izvedenim u bojenom poliesteru.

Na izložbi su zastupljeni i radovi umjetnika: Lydie Arickx, Maki Georgeona, Louise Giamari, Keith Haring, Jérôme Mesnager, Zorana Mušića, Terry O’Neill, Edouard Pignon, Ernest Pignon Ernesta, Pierre Pinoncelli, Jean Rustin, Berta Sterna, Brigitte Terziev, Sylvie Testamarck, Vladimira Veličkovića, Joël-Peter Witkina.

Svi izloženi eksponati dolaze iz privatnih kolekcija i galerija

Bonus video: