Pet znakova koji otkrivaju da možda prebrzo starite

Da li se često budite sa suvim ustima pa čak i grlom? Uzroka je mnogo, osim dehidracije. Suva usta su simptom mnogih bolesti ali tome mogu doprinijeti i drugi faktori kao što su pušenje ili autoimune bolesti
62 pregleda 0 komentar(a)
starenje, Foto: Shutterstock
starenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2018. 13:00h

Naravno da smo svi svjesni da starenje podrazumijeva dobijanje sijede kose, pokoju boru tu i tamo i možda gubitak mladalačke psihe koju smo ranije imali.

Možemo se pomiriti sa tim ali ne i sa činjenicom da počinjemo stariti prije vremena. Ovdje vam donosimo pet znakova da starite prije vremena i šta bi to zapravo moglo uzrokovati.

1. Zaboravljate više nego obično

Možda ćete se šaliti na vlastiti račun kada zaboravite gdje ste parkirali vaše auto ili propustite termin kod doktora ali bolje je da budete svjesni toga prije nego što postane ozbiljno.

Ne trebate dizati paniku, zaboravljanje je normalna pojava kako starimo ali ukoliko počnete zaboravljati stvari koje ne biste smjeli, ako vas više ne interesuju stvari u kojima ste nekada uživali ili ako je vaša porodica zabrinuta zbog vaše memorije možda je vrijeme da potražite pomoć.

U međuvremenu poduzmite korake kako biste zaoštrili memoriju, Koristite liste sa stvarima koje morate uraditi, vježbajte i nađite nove hobije.

2. Imate stomačne tegobe

Ovoga problema biste se sigurno riješili ukoliko biste redovno vježbali ali mnogi to ne rade. Zato stomačnim tegobama, naročito zatvoru doprinose i ljekovi, loša ishrana ili narušeno zdravlje, kao i nedovoljno konzumiranje tečnosti.

3. Promijenjena boja kože bez sjaja

Promjenjena boja kože i nedostatak sjaja može ukazati na prerano starenje ali i na probleme sa bubrezima. Zato ukoliko primjetite da boja vašeg lica više nije ista, da je izgubilo živost i sjaj obavezno se obratite ljekaru i otkrijte uzrok tome.

4. Krvave oči

Krvave oči česti pripisujemo lošem snu, provedenom danu za kompjuterom ili umoru ali zapravo krvave oči mogu biti i znak artritisa. Takođe, krvave oči mogu biti i znak visokog krvnog pritiska zbog kojeg se danima loše osjećate.

5. Suva usta

Da li se često budite sa suvim ustima pa čak i grlom? Uzroka je mnogo, osim dehidracije. Suva usta su simptom mnogih bolesti ali tome mogu doprinijeti i drugi faktori kao što su pušenje ili autoimune bolesti, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: