Knežević: Sad razumijem zašto Sveto luta...

"Da li poslije izdržavanja kazne u ovakvim uslovima odgovaram ako skočim na nekoga", pitao je Knežević
140 pregleda 29 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.03.2018. 19:06h

Gotovo polovina zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), u decembru prošle godine, patilo je od nekog mentalnog oboljenja ili poremećaja, a njihov tretman u zatvoru u Spužu nije na odgovarajućem nivou, piše u Izvještaju o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode, smještenih u ZIKS-u.

U Skupštini je juče razmatran Izvještaj koji je uradila Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Poslanik Demokratskog Fronta Milan Knežević juče je naveo da kada je pročitao Izvještaj "više mu se ne ide tamo"." Ako je tačno da 480 lica servisiraju dva psihijatra, ja se ne čudim Svetozaru Maroviću koji luta Platonovim pećinama i ne dolazi mu se u Crnu Goru, stvarno sam uvjeren da nema adekvatnu psihijatrijsku njegu u Spužu i da je on morao da ode u Beograd...Čovjeku se poremeti svijest dok dođe na red kod psihijatra. Da li ja poslije četiri mjeseca izdržavanja zatvorske kazne u ovakvim uslovima odgovaram ako skočim na nekoga", pitao je Knežević, koji je osuđen zbog napada na policajca.

Poslanik DPS-a Suad Numanović je rekao da zabrinjava veliki broj takvih lica u zatvoru, koji je konstatovan u Izvještaju, ali da ohrabruje činjenica da je nakon tri mjeseca zabilježen značajan pad broja zatvorenika sa mentalnim poremećajima.

"Nažalost, ljekari i psiholozi nijesu dovoljno stimulisani da rade u takvim uslovima, treba ih dodatno stimulisati kroz platu i lakše rješavanje stambenog pitanja", naveo je Numanović.

U Izvještaju se, između ostalog, ističe da je Zavodu potrebno još psihologa i psihijatar, da se sredstva prinude prema takvim zatvorenicima ne koriste kako bi trebalo, te da zaposlenima fali edukacije iz oblasti psihijatrije.

Dodaje se i da činjenica da usljed nedostatka kapaciteta u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, na mjeru obaveznog liječenja čekaju 82 zatvorenika, ukazuje na potrebu da se preduzmu mjere za unapređenje ostvarivanja psihijatrijske zaštite u Zavodu.

Ističe se i da se u Zavodu i dalje primjenjuje sredstvo prinude vezivanje mentalno oboljelih, zavisnika od opojnih droga i drugih lica u kriznim stanjima, iako prethodno Ministarstvo pravde nije propisalo pravila o primjeni ovoga sredstva prinude, kako je Zaštitnik preporučio u decembru 2015.

Ombudsman Ministarstvu pravde i Zavodu preporučuje da razmotre potrebu hitnog uspostavljanja psihijatrijskog odjeljenja u Zavodu.

Bolnica u Spužu 2021.

Odbor za ljudska prava je preporučio Skupštini da usvoji zaključak da će se izgradnjom klinike za psihijatriju u Podgorici i mogućim proširenjem kapaciteta Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, kao i izgradnjom bolnice u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, planiranom 2021. To je u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija, doprinijeti daljem poboljšanju položaja mentalno oboljelih lica lišenih slobode.

Bonus video: