"Državni udar": Tužioci pratili novinara i slovenačkog ambasadora

Među brojevima koji su 2016. izuzeti sa listing komunikacije Tamare Magdalenić našao se i onaj koji i danas koristi jedan od novinara, ali i broj Jelka Kacina sa kojim je taj predstavnik “sedme sile” službeno razgovarao...
245 pregleda 31 komentar(a)
Prisluškivanje, slušanje, Foto: Shutterstock
Prisluškivanje, slušanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2018. 15:32h

Istražitelji Specijalnog policijskog odjeljenja u slučaju navodnog državnog udara pratili su i telefonsku komunikaciju jednog crnogorskog novinara, ali i ambasadora Slovenije pri NATO Jelka Kacina.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, novembra 2016. godine, tražio je od suda donošenje naredbe za izuzimanje listing komunikacije telefonskih brojeva koje koristi Tamara Magdelinić, djevojka jednog od optuženih za pokušaj terorizma Milana Kneževića.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da policija raspolaže operativnim podacima da je ona u vezi sa pripadnicima kriminalne organizacije Bratislava Dikića: “Kao jedna od mogućih veza i kao lice koje finansira i daje logistiku članovima kriminalne organizacije. Navedeno lice ima više evidentiranih prelazaka, odnosno ulaza u Crnu Goru na graničnim prelazima iz Republike Srbije i Republike Albanije”.

Navodi se da su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja operativnim radom došli do brojeva koje koristi Magdelinićeva.

Ipak, među njima je i broj koji i danas koristi jedan crnogorski novinar, dok je na B listi (telefonski brojevi kontaktirani sa navodno telefona Magdelinićeve) bio broj doskorašnjeg evropskog parlamentarca.

Pretpostavka je da novinar u sklopu svakodnevnih profesionalnih zadataka kontaktirao Milana Kneževića.

Zbog toga je taj telefonski broj zainteresovao inspektore, koje je potom “odveo” i do Kacina, sa kojim je novinar takođe razgovarao.

Kao i svi ambasadori pri NATO-u, Kacin koristi kriptovani telefon.

Pouzdani izvor “Vijesti” tvrdi da su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja nakon nekog vremena uvidjeli grešku i obustavili rad prema tim brojevima.

U Čađenovićevom zahtjevu za donošenje naredbe za pretresanje između ostalog piše: “Kako postoji osnov sumnje da je Magdelinić Tamara učestvovala i prenosila poruke između članova kriminalne organizacije koji su do danas ostali nepoznati, to je izdavanje naredbe radi izuzimanja podataka o komunikaciji telefonskih brojeva koje koristi Magdelinić Tamara opravdano i na zakonu zasnovano, jer se radnjom pretresanja mogu pronaći tragovi izvršenja krivičnog djela ili predmeti - podaci važni za krivični postupak. U pogledu hitnosti u postupanju, ukazujem da se radi o podacima u elektronskoj formi koji su podložni izmjenama i gubitku, te je neophodno iste izvršenjem naredbe i obezbijediti”, navodi se u zahtjevu upućenom Višem sudu 31. oktobra 2016.

Magdelinićeva će se uskoro pojaviti u Višem sudu, ali kao svjedok u slučaju navodnog državnog udara pred sutkinjom Suzanom Mugošom.

Nje nema u Čađenovićevoj optužnici.

Bivši šef srpske Žandarmerije - Dikić, uhapšen je 15. oktobra 2016. godine, par trenutaka nakon što mu je Mirko Paja Velimirović predao kriptovani telefon i ključeve od kuće u kojoj je bilo sakriveno namješteno oružje.

Iako je tužilaštvo prvobitno njega i srpskog državljanina Sašu Sinđelića označavalo šefovima te kriminalne grupe, kasnije su optužili Ruse Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova da su organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Sinđelić je tokom postupka dobio status svjedoka saradnika, a Velimirović je priznao krivicu i osuđen je na šest mejseci zatvora.

Htjeli da utvrde ko je htio da preuzme puške i puca

Iz Specijalnog policijskog odjeljenja, 25. novembra 2016. godine, pišu Specijalnom tužilaštvu i pokreću inicijativu za izdavanje nove naredbe za izuzimanje listinga komunikacija telefonskih brojeva više osoba navodno uključenih u pokušaj terorizma u Podgorici na dan parlamentarnih izbora.

U tom dokumentu piše da je u toku identifikacija više članova kriminalne organizacije sa teritorije Srbije, Crne Gore i drugih zemalja, koje su imale namjeru da automatskim puškama lišavaju života građane i službena lica Uprave policije, a nakon toga da zauzimaju državne institucije i uhapse tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

“Dobijen je odgovor operatera... za više mobilnih telefonskih brojeva. Na osnovu analize listinga telefonskih komunikacija SIM kartica... pretresom telefonskih aparata... utvrđeno je da postoje razlozi da kod nadležnog sudije za istragu inicirate izdavanje naredbe... u cilju dostavljanja podataka o kuminikacionom saobraćaju... radi izuzimanja listinga komunikacija odlazno-dolaznih poziva, kao i primljenih i poslatih SMS poruka za period od 01.01.2016 do momenta kontrole za telefonske brojeve i IMEI”.

“Nisu birali sredstva za obračun sa DF”

Knežević je kazao da sa nestrpljenjem očekuju svjedočenje vještaka Predraga Boljevića i njegovo objašnjenje za taj slučaj: “Predstaviti moju djevojku kao vođu kriminalne organozacije prvih dana nakoj završenih parlamentarnih izbora 2016. godine, predstavlja jednu vrstu mentalnog klimaksa tužilaštva i države i to je najbolji dokaz i pokazatelj kako se nisu birala sredstva u obračunu sa DF-om i kako su gažena ljudska prava i slobode”.

Dodao je da je ovo još jedan od dokaza brutalne montaže koja je započela 12. okrobra 2016. godine, navodnom predajom vojvode Paje Mirka Velimirovića i stavljanjem pod mjere nadzora Saše Sinđelića:

“Sa ciljem da se lideri DF-a označe kao kreatori takozvanog državnog udara. Imajući u vidu činjenicu da ovo što se nalazi u spsima predmeta kroz jedan monstruozni pokušaj uvlačenja najbližih članova naše porodice, može me samo navesti na zaključak da i Specijalno državno tužilaštvo i Specijalni policijski tim nisu birali sredstva kako bi optužnicu dopunili nebulozama, nejasnoćama, vrijeđajući dostojanstvo ljudi koje su pokušali na svaki način da uvuku u optužnicu. Činjenica da su mojoj djevojci u naredbi za određivanje mjera tajnog nadzora dodali pet brojeva telefona, od kojih je samo jedan njen, najbolje govori o licu i naličju i Tužilaštva i SPO i režima”, rekao je Knežević.

Bonus video: