Večeras počinje festival “Novi val”

Kao i prethodnih godina, program manifestacije podijeljen na filmski i muzički
1548 pregleda 0 komentar(a)
Dolazi sa bendom: Kralj Čačka, Foto: Privatna arhiva
Dolazi sa bendom: Kralj Čačka, Foto: Privatna arhiva

Jubilarno peto izdanje festivala “Novi val”, čiji je cilj promocija mladih umjetnika iz Crne Gore i regiona, biće otvoreno večeras od 20 časova projekcijom kratkometražnog filma Nikole Stojanovića “Mi smo videli leto” u Starom gradu u Budvi.

Kao i prethodnih godina, program manifestacije podijeljen na filmski i muzički, odvijaće se večeras i sjutra, a biće tradicionalno besplatan za sve posjetioce.

Filmski segment “Novog vala” počinjaće od 20, a koncerti od 22 sata. Tako će noćas u Budvi nastupiti The Mashmallow Notebooks i Kralj Čačka iz Srbije, dok će se sjutra veče publici predstaviti njihovi sunarodnici Dingospo Dali, grupa Činčila iz BiH i predstavnik domaće rep scene Dobbla Galiot.

“Muzički dio je žanrovski raznovrsniji nego ranije, biće tu i roka, popa, šansone, indi folka i (t)repa. Ideja vodilja je bila sviračka i izvođačka izvrsnost i autentični pečat koji krasi sve izvođače koji gostuju na našem festivalu. Izuzetno nam je drago što će Kralj Čačka doći sa kompletnim bendom, a tu je i fank-rok bend Činčila iz Sarajeva koji je poznat po vrlo intenzivnom scenskom performansu”, kazao je za “Vijesti” jedan od organizatora Novak Govedarica.

Kad je u pitanju filmski segment, on je kazao da je selekcija bila stroga, a da “Novi val” ima interesantnu ponudu kratkometražnih filmova iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

“Istakao bih film ‘Praskozorje’ Andrije Mugoše, zanimljivo ostvarenje mladog autora koje nije prikazivano na festivalima u Crnoj Gori, ali jeste na par festivala u okruženje, te ‘Mi smo videli leto’ obećavajućeg autora koji je dobio nagradu na ‘Sarajevo film festu’. Većina ovih filmova predstavlja osvježenje na regionalnoj filmskoj sceni”, smatra Govedarica i dodaje da su ovi naslovi u vezi sa mladim i temama koje se tiču sazrijevanja, odrastanja i porodičnih odnosa.

“Filmska scena je neuporedivo zanimljivija nego prije pet godina, sa autorima koji imaju svoj pečat”, kaže Govedarica

On je kazao da peto izdanje “Novog vala” organizatori dočekuju sa pomiješanim osjećanjima, zbog nepredviđenih situacija u vezi sa podrškom festivalu od Opštine Budva, no da će o tome govoriti detaljnije nakon festivala, koji je do sad bio opisivan kao događaj koji privlači malu, ali odabranu publiku.

“Nisu to velike brojke, prošle godine je bilo preko 500 posjetilaca, ali poenta je u postepenom povećavanju i navikavanju publike na neke kvalitetne sadržaje, to nam je od početka cilj, jer postoji puno tzv. alternativne muzike koja je toliko prijemčiva da bi sigurno imala veći odjek kad bi joj se dalo više prostora. Trebalo bi stvarati publiku, nuditi drugačije sadržaje kako bi je bilo više i kako bi mladi generalno posjećivali (pop) kulturne događaje”, uvjeren je Govedarica, koji je otkrio da se starost posjetilaca festival kreće od 20 do 40 godina.

Bonus video: