Za najveće medalje napokon i stipendije takmičarima

Crnogorski džiu-džicu u kontinuitetu osvaja najveće medalje u juniorskoj konkurenciji još od 2004. godine
131 pregleda 0 komentar(a)
Džiu džicu stipendije, Foto: Zoran Đurić
Džiu džicu stipendije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.03.2018. 12:18h

Crnogorska džiu-džicu selekcija nastupila je u dvije discipline na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Abu Dabiju, i u svakoj je zauzela po dva mjesta na pobjedničkom postolju.

Onu najvrijedniju - zlatnu, osvojili su Vuk Dragutinović i Aleksandra Popović u duo miks klasiku, dok je bronzana medalja u istoj konkurenciji pripala Filipu Pešiću i Mariji Kaljević.

Oba crnogorska para, osvojili su bronzane medalje u duo miks šou sistemu.

Sa titulom prvaka svijeta i tri bronzane medalje bili su srećni u Džiu-džicu savezu Crne Gore, ali i naši takmičari.

"Trenirali smo vrijedno i kvalitetno zahvaljujući selektorima Milošu Ašaninu i Stefanu Vukotiću. Put do zlata je bio težak, jer smo u prvom kolu dobili Grčku, pa Tajland, a u poufinalu smo morali da se takmičimo sa našim reprezentativnim kolegama. U finalu smo bili bolji od Belgije, kojoj smo onemogućili da odbrani titulu svjetskog prvaka", kazala je Popovićeva, koja je uz džiu-džicu i fudbalska reprezentativka Crne Gore.

Njen partner Dragutinović zbog školskih obaveza nije prisustvovao konferenciji za novinare, na kojoj su bili seniorski selektor Ašanin, juniorski selektor Vukotić, predsjednik Saveza Ranko Vukotić, sekretar Dragan Kračković i dvostruki bronzani duo Pešić/Kaljević.

"U izuzetnoj konkurenciji od preko 40 država sa više od 700 takmičara osvojene medalje su zaista veliki uspjeh u Abu Dabiju. Prava je šteta što se prvi put desilo da se dva dua iz jedne zemlje sretnu prije finala, i u ravnopravnom meču Dragutinović i Popović su plasirali i potom i slavili u finalu, a Pešić i Kaljević su dobili meč za bronzu. Duo šou klasik je kao kate u karateu, dok je duo šou izuzetno naporan slobodni program koji mora obuhvatiti najmanje deset tehnika u džiu-džicu i presrećni smo što su naši takmičari pokazali takvu inovativnost da osvoje dvije bronze u njemu", naglasio je Vukotić.

Vukotić, osvajač zlatnih seniorskih medalja, je uz svjetskog prvaka Dejana Vukčevića, Pešića, Dragutinovića i Mariju Kaljević, juče potpisao ugovore od stipendiranju sa Savezom, na osnovu novog programa Ministarstva sporta.

"Aplicirali smo samo za osvajače zlatnih medalja na prethodnim svjetskim prvenstvima, a Popović je bila kadetkinja i nije se takmičila prošle godine. Zato je nema na spisku, ali biće je iduće godine. Crnogorski džiu-džicu je neprekidnim nizom osvajanja medalja na najvećim takmičenjima od 2004. godine prepoznat u svijetu, a i Ministarstvo sporta nas je prepoznalo kao pouzdanog partnera i od njega imamo najveću pomoć. Zbog vremenskih neprilika i otkazanih letova, na žalost, morali smo da mijenjamo trasu puta i potrošimo mnogo više novca od planiranog za Abu Dabi. Domogli smo se takmičenja samo zahvaljujući ekspeditivnosti i predusretljivosti Filipa Mitrovića sa podgoričkog i Vladimira Protića sa beogradskog aerodroma, ali i angažovanju naše ambasade u Abu Dabiju, pa smo posebno zahvalni ambasadoru Darku Uskokoviću i Dragiši Dragiću. I na takmičenju smo imali podršku sa tribina našeg ambasadora", istakao je Vukotić, koji je u Abu Dabiju bio i sudija na takmičenju.

"U 15 godina mojih učešća na najvećim takmičenjima nikada nije viđen takav nivo organizacije kao u Abu Dabiju. Zaista je sve bilo na vrhunskom nivou, a takvi su i rezultati naših takmičara. Mi zbog nedostatka novca tradicionalno učestvujemo samo sa reprezentativcima koji su sam svjetski vrh i mogu do medalje i ni ovoga puta nijesmo pogriješilo i zahvalni smo takmičarima na trudu, zalaganju i medaljama. Pokazali su da su spremni i učestvovaće na narednim takmičenjima u konkurenciji seniora", zaključio je Ašanin.

Bonus video: