Pogledajte gdje su se školovali Margaret Tačer, Dejvid Kameron, Bil Klinton i mnogi drugi

Britanija je iznjedrila nekoliko sjajnih pionira nauke, Isak Njutn, Čarls Darvin, Pol Dirak. Tu je i jedan od najpoznatijih svjetskih naučnika Stiven Hoking
0 komentar(a)
Britanija je Velika, Foto: TV Vijesti, TV Vijesti
Britanija je Velika, Foto: TV Vijesti, TV Vijesti
Ažurirano: 09.03.2018. 13:21h

Potraga za znanjem je centralni dio života u Britaniji. Ustvari, četiri od deset najboljih svjetskih univerziteta se nalaze ovdje. Svake godine, velike količine novca se investiraju u nauku i istraživanje u ovoj zemlji.

Oksford je mjesto za učenje već stotinama godina i više svjetskih lidera se obrazovalo ovdje nego na bilo kom drugom univerzitetu. Neki od njih su: Margaret Tačer, Harold Vilson, Dejvid Kameron, Bil Klinton, zatim pisac Oskar Vajld, pa čak i filmska zvijezda Hju Grant.

Univerzitet Oksford je sačinjen od 38 različitih koledža. Dvadeset hiljada studenata, iz blizu sto pedeset zemalja, studira ovdje.

Sljedeća stanica je Muzej nauke u Londonu. Muzej nauke ima preko 230 hiljada predmeta, iako samo dio može biti izložen u određeno vrijeme.

Posjeduju najveću zbirku kultnih naučnih i tehnoloških predmeta na planeti. Sve to zavrijedilo je pažnju turista kojih ima mnogo, oko 3 miliona godišnje.

Britanija je iznjedrila nekoliko sjajnih pionira nauke, Isk Njutn, Čarls Darvin, Pol Dirak. Tu je i jedan od najpoznatijih svjetskih naučnika Stiven Hoking.

Henri Velkom je bio strastveni kolekcionar predmeta koji su povezani sa ljudskim zdravljem, dobrobiti i istorijom. Onda je Velkam Trast donio njegovu dosadašnju kolekciju u galeriju koja ima moderan pogled na medicinu, umjetnost i nauku.

Jedan od interesantnijih predmeta koje možete vidjeti je Napoleonova četkica za zube.

Seriju Britanija je Velika možete pratiti nedjeljom od 21:15h na programu Televizije Vijesti ili u repriznom terminu, subotom od 18:15h.

Bonus video: