DF: Izvještaj odbora najbolja potvrda da nije bilo državnog udara

„ Izvještaj je potvrda da u Crnoj Gori nije bilo ni državnog udara, ni terorizma u pokušaju, ni ugrožavanja mira i bezbjednosti"
191 pregleda 8 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.03.2018. 17:39h

Poslanici Demokratskog Fronta su danas ocijenili da je Izvještaj Odbora za bezbjednost i odbranu najbolja potvrda da u Crnoj Gori nije bilo državnog udara.

Predrag Bulatović je istakao da se Odbor uopšte nije bavio pitanjima terorizma i zaštite teritorijalnog integriteta.

„ U ovom izvještaju nema djelovanja produženog državnog udara o čemu čujemo na suđenju, nema nijedne zatvorene sjednice na tu temu, nema kontrolnog saslušanja Vrhovnog državnog tužioca, Specijalnog tužioca , direktora Uprave policije...“, naveo je Bulatović u Skupštini Crne Gore.

Dodao je i da je, u 2016. godini, održano jedno kontrolno saslušanje Odbora, a u 2017. nijedno.

„ Izvještaj je potvrda da u Crnoj Gori nije bilo ni državnog udara, ni terorizma u pokušaju, ni ugrožavanja mira i bezbjednosti“, zaključio je Bulatović.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić je to objašnjavao time da Odbor neće da se pretvori u sudnicu.

„ Za nas niko nije kriv, dok to sud ne dokaže“, rekao je Stanišić.

Bulatović je tražio da vijeće za nacionalnu bezbjednost stavi na dnevni red pitanje terorizma u pokušaju.

„ Izjasnite se da li su FSB, GRU, ruska armija, državno rukovodstvo Rusije, kako je nedavno rekao Katnić, ti koji su inicirali navodni državni udar“, naveo je Bulatović.

Stanišić je ostao pri stavu da oko toga drugi treba da vode računa, a ne Odbor.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović ocijenio je da je u pitanju izvještaj stranačkog organa DPS-a.

Nema ni slova o otpuštanju zaposlenih u Vojsci, o radu policijske akademije, djelovanju SAJ-a vezano za prebijanje građana, konstatovao je on.

„ Kada ste ih obilazili, nijeste pokazali želju da ih pitate ko je prebijao goloruki narod 24. oktobra 2015. godine, pošto je i dalje na sceni zavjet ćutanja, to je kategorija koja je svojstvena organizacijama poput SAJ-a i DPS, to se zove omerta“, rekao je Vučurović.

„ Kad se o nekome govori na ovaj način, govori se o sebi“, zaključila je Marta Šćepanović, tražeći od potpredsjednika Skupštine da ne dozvoli uvrede na račun poslanika.

Stanišić je ocijenio da je Agencija za nacionalnu bezbjednost „jedna ozbiljna institucija zahvaljujući kojoj imamo mir u Crnoj Gori“.

Odbor je, između ostalog, konstatovao, da na osnovu rezultata unutrašnje kontrole sprovedene u mandatu predstavnika opozicionog bloka, nije utvrđeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost u sprovođenju poslova nacionalne bezbjednosti vršila zloupotrebe i prekoračenja u primjeni ovlašćenja, odnosno da nije utvrđeno da su njeni resursi korišćeni u političke svrhe.

Zaključeno je da Agencija treba da pojača prikupljanje podataka o djelovanju, sukobima i potencijalnim obračunima između organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i regionu, posebno imajući u vidu predstojeću turističku sezonu, te da Agencija mora dalje raditi na unapređenju borbe protiv sajber kriminala.

Konstatovano je smanjenje broja smrtno stradalih i krivičnih djela koje se gone po službenoj dužnosti i privatnoj tužbi, ali i povećanje broja saobraćajnih nezgoda i posljedica koje uzrokuju, te bezbjednosnih događaja i lica spriječenih u nezakonitom prelasku državne granice.

Ističe se specifičnost rada Odbora u protekloj godini bez predstavnika opozicije, ali kako kažu, to ih nije omelo u radu.

Odbor za bezbjednost i odbranu je ocijenio stanje bezbjednosti u Crnoj Gori zadovoljavajućim, te da je 2017. obilježilo članstvo zemlje u NATO, čemu je to skupštinsko tijelo, po njihovoj ocjeni, znatno doprinijelo.

„ Sve naše preporuke institucije su bespogovorno realizovale“, naveo je Stanišić.

U Odboru su u 2017. bili poslanici DPS-a Stanišić, Šćepanović, Luiđ Škrelja, Miodrag Vuković, Milorad Vuletić, Branko Čavor, a po pola godine i poslanici SD-a Vujica Lazović i Mićo Orlandić.

Jočić: Odbor radio ukupno 12 sati, DF će tražiti da uđe u Odbor

Odbor, koji treba da vrši nadzor nad vojskom i policijom, je prošle godine radio 12 sati, izbrojala je poslanica Marina Jočić.

„To je bilo u godini kad gotovo da nije bilo sedmice kad nije bilo ubistava, podmetanja bombi... Godina u kojoj su pripadnici Vojske dobijali otkaze isključivo zato što su Srbi...“, navela je Jočić.

Poslanici DF-a su najavili da će tražiti da uđu u taj Odbor ubuduće.

Prihvaćen Izvještaj o ostvarivanju prava mentalno obeljlih zatvorenika u ZIKS-u

Skupština je usvojila predlog Odbora za ljudska prava i slobode i time prihvatila Izvještaj o ostvarivanju prava mentalno oboljelih smještenih u ZIKS-u.

Poslanici su juče sa 39 glasova podržali predlog, a 15 ih je bilo protiv.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu Odbora za bezbjednost i odbranu.

40 poslanika bilo je za, protiv njih 16.

Bonus video: