ULCINJANIN SE ŽALI NA SELEKTIVNU PRIMJENU ZAKONA

Ne šalju sve u Spuž zbog eksploziva

“Nedopustivo je da se krivolovci koji su prethodnih sedmica uhapšeni nakon što je kod njih pronađen eksploziv puštaju na slobodu, ili im se izriču novčane kazne”, kazao je on
134 pregleda 2 komentar(a)
Zoran dončić, Foto: Facebook
Zoran dončić, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.03.2018. 20:06h

Sportski ribolovac iz Ulcinja Zoran Dočić ocijenio je da kaznena politika koja se primjenjuje prema krivolovcima dinamitašima nije samo blaga, nego i nezakonita.

Ulcinjanin je istakao da zbog toga vlada veliko nezadovoljstvo među ribarima i svima koji su uključeni u borbu protiv krivolova.

“Nedopustivo je da se  krivolovci koji su prethodnih sedmica  uhapšeni nakon što je kod njih pronađen eksploziv puštaju na slobodu, ili im se izriču novčane kazne”, kazao je on. 

Dodao je da na primorju ne važe pravila kao u ostatku države, jer policija, u skladu sa Zakonom, one koje sa eksplozivom zatekne u Podgorici ili nekom drugom gradu koji nije primorski, automatski hapsi,  a tužilaštvo im određuje  zadržavanje od 30 dana.

“Kod nas osobe koje zateknu sa eksplozivom namijenjenim za bacanje  u more, ili one koji su to već učinili,  puštaju da se brane sa slobode. To se desilo sa uhapšenima na Luštici i u Baru. Nedopustivo je da je olakšavajuća okolnost tim osobama,  koji su inače višestruki povratnici,  to što su namijenili exploziv ribama”, kazao je on. 

Dočić ističe da se sa  takvim stavom sudstva “prema tim kriminalcima, poništava zalaganje svih nas da se ta pošast sa mora istrijebi”.

“U članu 403, stavu prvom, Krivičnog zakonika precitira se da će se zatvorom od tri mjeseca do tri godine kazniti onaj ko neovlašćeno izrađuje, prodaje, vrši razmjenu, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije. Ne smijemo dopustiti da propustimo priliku da kaznimo adekvatno i kako to nalaže Zakon krivolovce, dinamitaše, noćne ronioce i ronioce koji vade prstaće, koji su uhapšeni i procesuirani”, kazao je on.

Preporučujemo za Vas