Udruženje sudija ljuto zbog protesta komandira: Narušavaju ugled sutkinje

“Ovakvim navodima, ma koliko bili neistiniti, nanosi se šteta cjelokupnom crnogorskom pravosuđu, a njegovim nosiocima značajno se otežava rad. Primjeri neosnovanih i neistinitih optužbi na račun sudija su brojni i, kako se to pokazuje u posljednje vrijeme, u porastu"
166 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2018. 08:33h

Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović poručila je da se izjavama službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija narušava profesionalni integritet i ugled sutkinji Sonji Keković i crnogorskom sudstvu.

Udruženje sudija reagovalo je na tekst “Sonja se sad ne sviđa komandirima”, objavljen u “Vijestima” 8. marta.

“U konkretnom slučaju, predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Predrag Spasojević, koji sa svojim kolegama već danima protestuje ispred zgrade danilovgradskog Osnovnog suda zbog postupka koji se vodi protiv zaposlenih u ZIKS-u optuženih za zlostavljanje i mučenje osuđenika, izjavio je da su advokati odbrane tražili izuzeće sutkinje Keković iz više razloga, između ostalog i zbog toga što, kako navodi Spasojević, Kekovićeva ima neku vrstu odnosa sa postupajućim tužiocem Miroslavom Turkovićem. Ova neistinita insinuacija direktno narušava objektivnost i ugled sutkinje Keković, a kompletan slučaj stavlja u neosnovan kontekst pristrasnosti sudije. Težina ove izjave se ogleda i u tome što ne postoje dokazi koji bi je potvrdili, te se stoga ista može smatrati zlonamjernom špekulacijom”, saopštila je Simonovićeva.

Ona je istakla da Spasojević neprimjerenim navodom navodi javnost na pogrešan zaključak o povezanosti tužilaštva i sudstva sa kriminalnim strukturama, što predstavlja tešku, neistinitu i uvredljivu optužbu usmjerenu ka nosiocima pravosudnih funkcija, koji cjelokupan svoj profesionalni integritet i zalaganje usmjeravaju ka borbi protiv svih oblika kriminala:

“Ovakvim navodima, ma koliko bili neistiniti, nanosi se šteta cjelokupnom crnogorskom pravosuđu, a njegovim nosiocima značajno se otežava rad. Primjeri neosnovanih i neistinitih optužbi na račun sudija su brojni i, kako se to pokazuje u posljednje vrijeme, u porastu. Stoga, apelujemo na nadležnje ograne da u skladu sa svojim nadležnostima postupe u ovakvim slučajevima, i sankcionišu svako ugrožavanje i vrijeđanje nezavisnosti i nepristrasnosti sudija”.

Istakla je da su u Udruženju sudija zatečeni činjenicom da se ljudi koji bi trebalo da budu na prvoj liniji odbrane pravde, ponašaju suprotno njenim načelima i ne staju na stranu onih čiji je profesionalni zadatak utvrđivanje istine, konkretno sudije Sonje Keković, čiji uspjesi u radu ne zaslužuju ovakvo ponašanje.

Spasojević: Bićemo ispred suda dok to ne urodi plodom

Službenici spuškog zatvora poručili su da će se ispred zgrade danilovgradskog Osnovnog suda okupljati sve dok to ne urodi plodom. Oni su se i juče okupili ispred zgrade tog suda “kako bi ukazali na nepravilanosti u radu postupajuće sudije Sonje Keković”, kazao je šef Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević.

“Način kako je ona shvatila procesnu disiplinu krajnje je poražavajući za jednog intelektualca, a kamoli za nekog ko obavlja tako uvaženu funkciju sudije”, kazao je on.

Spasojević je poručio predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici da su primorani da protestuju “kada insitiucije ne reaguju kako bi trebale”. Dodao je da su od nje tražili prijem, ali da im nije odgovorila na zahtjev. Spasojević je direktorici Akcije za ljudska prava Tei Gorjanc Prelević poručio da je njihov zahtjev da se “kolegama omogući pravedno suđenje” i da se i oni čvrsto suprotstavljaju svakom obliku zlostavljanja.

Istakao je da Sindikat već duže zahtjeva da se počne sa kontinuiranom obukom za sve zaposlene po tom pitanju.

Galerija

Bonus video: