KRALJEVSKO POZORIŠTE

Orkanski visovi u Zetskom domu

Uloge u predstavi tumače: Miloš Pejović (Hitklif), Ana Vučković (Keti), Dejan Ivanić (Hindli), Katarina Krek (Neli), Emir Ćatović (Edgar), Jelena Simić (Izabela), Branka Stanić (Frensis), Simo Trebješanin (Ernšo) i Ognjen Raičević (Herton)
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2018. 11:02h

Predstava Orkanski visovi biće izvedena u nedjelju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

To će biti prva dramatizacija klasika svjetske književnosti "Orkanskih visova" na Balkanu u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Po motivima istoimenog romana Emili Bronte dramatizaciju je napisala Stela Mišković.

Ruždjak Podolski je kazala da ovaj roman, od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama, ne skriva čovjeka i njegove svijetle i mračne strane.

"Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo", kazala je ona.

Radeći na ovom komadu ona je, kaže, uvidjela da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu.

"Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije", kazala je Ruždjak Podolski.

Dramaturškinja Stela Mišković dugo je razmišljala o tome šta će biti idejna okosnica predstave, po je tako u toku procesa došla do teme izbora.

"Na svakom koraku života primorani smo da donosimo odluke i pravimo izbore. Mnoge pravimo nesvjesno, mehanički - da li prvo ući pod tuš ili oprati zube, da li doći do prodavnice ovim putem ili onim drugim, dok neke smatramo presudnim. Podilaženje strahovima, frustracijama i ambicijama dovodi do pogrešnih izbora koje ipak moramo prigrliti, da bi uopšte mogli opstati", rekla je ona.

Kako je kazala, u svakom slučaju, izbori koje pravimo određuju naše živote.

"Što se dešava ako ne možemo da se pomirimo sa njima? Ova dramatizacija progovara o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, dosljednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo“, kazala je Mišković.

Uloge u predstavi tumače: Miloš Pejović (Hitklif), Ana Vučković (Keti), Dejan Ivanić (Hindli), Katarina Krek (Neli), Emir Ćatović (Edgar), Jelena Simić (Izabela), Branka Stanić (Frensis), Simo Trebješanin (Ernšo) i Ognjen Raičević (Herton).

Scenografiju je uradila Jelena Tomašević, dok je kostimografkinja predstave Lina Leković. Slobodanka Dabović komponovala je muziku, a dizajn svijetla uradio je Elvis Butković.

Predstava Orkanski visovi biće izvedena u nedjelju u 20 sati, saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Galerija

Preporučujemo za Vas