Životne priče 48 Austrijanki

Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umjetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, književnica, rediteljki
0 komentar(a)
Austrija izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Austrija izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.03.2018. 09:28h

U čast dama i njihovog praznika, 8. marta, JU Muzeji i galerije Nikšić i ambasada Austrije u Crnoj Gori organizovali su izložbu pod nazivom „Kaliope Austrija - žene u društvu, nauci i kulturi“. Na 11 panela prikazane su fotografije i životne priče 48 izuzetnih Austrijanki, od XVIII vijeka do danas koje su ostavile trag u društvu, kulturi i nauci obogativši time istoriju svoje zemlje.

„Ove žene bile su aktivne na različitim poljima. Svaka od njih imala je porodicu, djecu, ali je uspjela da postigne izvanredne rezultate u domenu onoga čime se bavila“, kazao je austrijski konzul, Rajner Zulcberger.

Prema njegovim riječima pomenuta izložba je samo dio sveobuhvatnijeg projekta koji i dalje traje a čiji krajnji rezultat će biti štampanje dvojezične knjige (na njemačkom i engleskom jeziku) o uspješnim ženama Austrije.

Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umjetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, književnica, rediteljki.

„Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije, što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki - žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju“, stoji u propratnom katalogu.

Bonus video: