Sutkinja Keković sa sad ne sviđa komandirima

Sutkinju Keković, koja je nešto poslije 15 časova izašla iz zgrade Suda, uniformisani policajac sproveo je između spuških čuvara
597 pregleda 4 komentar(a)
Službenici ZiksA Danilovgrad, protest, Foto: Boris Pejović
Službenici ZiksA Danilovgrad, protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2018. 15:16h

Službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija danima protestuju ispred zgrade danilovgradskog Osnovnog suda zbog postupaka koje sutkinja Sonja Keković vodi protiv njihovih kolega optuženih za zlostavljanje i mučenje osuđenika.

Juče ih je bilo oko 25, a predsjednik Sindikalne organizacije Zavoda Predrag Spasojević kazao je da su se okupili zbog postupanja sutkinje Keković u tim predmetima.

Objasnio je da ne žele da prave bilo kakakav pritisak na pravosuđe.

“Niti da opravdavamo i podstrekavamo bilo kakav oblik mučenja i torture. Naprotiv, želimo da se svaki oblik nezakonitog ponašanja u ZIKS-u, kako zaposlenih, tako i zatvorenika, procesuira i u skladu sa zakonom kazni”, kazao je on.

Spasojević ja dodao da je dva dana ranije ispred zgrade tog suda bilo oko 70 službenika spuškog zatvora. Najavio je novo okupljanje u petak 9. marta.

Sutkinju Keković, koja je nešto poslije 15 časova izašla iz zgrade Suda, uniformisani policajac sproveo je između spuških čuvara.

Pred njom se sudi desetorici službenika spuškog zatvora, optuženim za mučenje zatvorenika 14. januara 2015. godine.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica “Vijestima” je odgovorila da smatra nedopustivim i neprimjerenim da službenici ZIKS-a protestom ispred suda pružaju podršku svojim optuženim kolegama.

Spasojević je kazao da su stekli utisak da Kekovićeva ne donosi odluke u skladu sa zakonom, već se vodi nekim drugim razlozima.

“Advokati odbrane su tražili izuzeće iz više razloga - kao prvo, zato što sutkinja nije prihvatila nijedan predlog za izvođenje dokaza od strane odbrane, zato što očigledno ima neku vrstu odnosa sa postupajućim tužiocem Miroslavom Turkovićem”, saopštio je Spasojević.

Dodao je da je njihov utisak da zaposleni u ZIKS-u treba da budu kažnjeni zbog zahtjeva Evropske unije da se slučajevi policijske torture kažnjavaju strože:

“Ako nije tako, onda se zapitajmo kome najviše odgovara da se sprovodi tužilačko-sudska tortura protiv zaposlenih u ZIKS-u. Odgovor je lako naći - to odgovara najviše kriminalnim grupama koje žele svojim aktivnostima da preuzmu unutrašnje upravljanje zatvorom”, istakao je Spasojević.

On je kazao da se 14. januara 2015. godine u ZIKS-u dogodila pobuna u kojoj je napadnuta država. “Nakon čega je zauzeta teritorija, odnosno jedan objekat u zatvoru. Da su to uradili u nekom ministarstvu, ili televiziji, svi bi taj napad okarakterisali kao protivustavnu aktivnost pobune... Tada su zaposleni u Zavodu branili državu Crnu Goru i ustavno uređenje, a danas im se sudi bez prava na odbranu, koje im ukida postupajuća sutkinja Sonja Keković”, kazao je on.

Istakao je da je Keković već osudila nekoliko njihovih kolega, a oslobodila koleginicu, rođaku jedne tužiteljke, koja je krala novac iz kase osuđenika:

“Zahtijevamo da se našim kolegama omogući fer i nepristrasno suđenje od strane sudije koji ima sve potrebne kvalitete i koji će im dozvoliti da iznesu svoju odbranu i prihvati da se sprovedu dokazi koji idu u prilog odbrani”.

Predsjednica danilovgradskog Osnovnog suda Milica Jovović ove sedmice odbila je zahtjev advokata odbrane, koji su tražili da Kekovićeva više ne sudi službenicima ZIKS-a optuženima da su sredinom januara 2015. mučili deset osuđenika.

Kekovićeva, ali i tužilac Turković, postupali su u predmetu u kome je većina sada optuženih službenika ZIKS-a bila na suprotnoj strani. U tom predmetu devetoricu robijaša osudila je na 35 godina zatvora.

Medenica: Neprimjereno je da podržavaju optužene kolege

Sutkinja Sonja Keković nije tražila od predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zaštitu zbog protesta službenika ZIKS-a čijim kolegama ona sudi.

To je “Vijestima” odgovoreno iz Medeničinog kabineta.

“Sudija Keković se tim povodom nije obraćala predsjednici Vrhovnog suda, te iz tog razloga proteste pretpostavljamo ne doživaljava pritiskom na rad, jer bi u suprotnom vjerovatno tražila zaštitu. Svakako, predsjednica Vrhovnog suda smatra nedopustivim i neprimjerenim da službenici ZIKS-a protestom ispred suda pružaju podršku svojim optuženim kolegama”, odgovoreno je “Vijestima”.

Jučerašnji protest državnih službenika čije kolege su optužene ili osumnjičene nije prvi. Službenici podgoričke policije nedavno su se okupile ispred zgrade podgoričkog Osnovnog suda, u kojoj je tada istražni sudija saslušavao petoricu pripadnika Interventne jednice, osumnjičenih zbog prebijanja trojice građana.

Više nevladinih organizacija tada je tražilo da se identifikuju i procesuiraju svi koji su se okupili da podrže batinaše.

Prijetili joj zbog presude robijašima

Deestorici službenika spuškog zatvora - Bobanu Nikčeviću, Božu Duboriji, Predragu Raduloviću, Radomiru Boškoviću, Igoru Vojinoviću, Mirku Vučeliću, Mirku Rakočeviću, Vojimiru Dragiću, Predragu Đuretiću i Dragoju Kasalici sudi se zbog mučenja robijaša Srđana Vujovića, Luke Lučića, Petra Damjanovića, Branislava Lekića, Željka Lakušića, Dejana Parađine, Gorana Demića, Mirka Kontića, Vladimira Zindovića i Milivoja Spasojevića.

Zatvorski čuvari i robijaši obračunali su se u januaru 2015. godine ispred paviljona B Kazneno-popravnog doma.

Tužilaštvo je nedugo nakon incidenta podiglo optužnicu protiv devet zatvorenika, kojima je na teret stavljeno krivično djelo - napad na službeno lice. Osuđeni su na ukupno 35 godina zatvora.

Tu presudu potvrdio je podgorički Viši sud.

Nakon izricanja prvostepene presude sutkinji Keković prjetli su prijatelji osuđenih robijaša.

Zbog toga još niko nije procesuiran.

Presudu koju je Kekovićeva izrekla robijašima potvrdio je podgorički Viši sud.

Bonus video: