Domazetović traži objašnjenje smjene

“S velikim zadovoljstvom i ponosom obavljao sam posao muzičkog urednika jer je "Barski ljetopis" festival uz koji sam i na kojem sam umjetnički i profesionalno zrijevao. Uvijek sam isticao da su “Barski ljetopis” i Barani konačno dočekali “svojih pet minuta” i da su se isplatili trud i napor ulagani proteklih 29 godina da se Ljetopis ne samo održi u životu na u regionu prepoznatljivom nivou, već i da iz godine u godinu bude sve kvalitetniji i bliži sluhu publike"
101 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Domazetović, Foto: Barski ljetopis
Vladimir Domazetović, Foto: Barski ljetopis
Ažurirano: 09.03.2018. 08:56h

Povodom nedavne smjene sa mjesta selektora muzičkog programa Barskog ljetopisa na kojem je bio punih 15 godina, a o čemu su i “Vijesti” izvijestile, poznati crnogorski pijanista mr Vladimir Domazetović oglasio se saopštenjem za medije u kojem je naveo da mu i dalje nije saopšteno zbog čega je do toga došlo. U saopštenju, Domazetović navodi da osjeća odgovornost “prema svojoj profesiji, sugrađanima i sebi” da istupi u javnost dok iščekuje “profesionalno, odgovorno i istinito objašnjenje”.

“S velikim zadovoljstvom i ponosom obavljao sam posao muzičkog urednika jer je "Barski ljetopis" festival uz koji sam i na kojem sam umjetnički i profesionalno zrijevao. Uvijek sam isticao da su “Barski ljetopis” i Barani konačno dočekali “svojih pet minuta” i da su se isplatili trud i napor ulagani proteklih 29 godina da se Ljetopis ne samo održi u životu na u regionu prepoznatljivom nivou, već i da iz godine u godinu bude sve kvalitetniji i bliži sluhu publike. Uz veliko pregalaštvo menadžmenta i moje lično Ljetopis je do sada ugostio i „Virtuosi di Praha“, Londonski simfonijski orkestar, Crnogorski gudački orkestar, Italijanski gudački orkestar, soliste iz Crne Gore i regiona, svjetski priznate umjetnike od kojih izdvajam Tretjakova, Viardoa, Ljubimova, Rudina… Posebnu pažnju uvijek su imali barski umjetnici, sa akcentom na mlade muzičare koji su tragali za svojim stvaralačkim izrazom upravo pred festivalskom publikom, a kruna te inicijative je lanjski prvi koncert učenika barske muzičke škole na Ljetopisu”, ukazuje on.

Dodaje da je 2017. muzički program Barskog ljetopisa obuhvatio 16 koncerata “sa manje od deset odsto budžeta”, i navodi da je muzički program na zatvaranju festivala ocijenjen “najpozitivnijom kritikom novinara i stručne publike”, te da su i organizatori isticali uspješnost programa, “posebno u odnosu na simboličan budžet”.

“Stoga, moram da priznam, bio sam iznenađen odlukom direktorice (Barskog ljetopisa Ksenije) Popović da na narednom festivalu broj koncerata klasične muzike bude prepolovljen, i nisam se mogao složiti sa objašnjenjem da su Barani izgubili interesovanje za koncerte klasične muzike koji su bili i ostali zaštitni znak festivala, i da ih, naprasno, više interesuje džez. I pored velikog napora i upornih pokušaja da objasnim da nikada dva različita muzička žanra nisu postojala jedan na štetu drugog i da bi džez koncerte trebalo uvesti kao poseban segment, a ne na uštrb broja koncerata klasične muzike, jer budžet svakako nije problem za takvu vrstu inovacije nisam naišao na razumijevanje”, nastavio je Domazetović.

U nemogućnosti da objasni “nešto što je muzička azbuka”, on dodaje da je pristao na kompromis i po sugestiji organizatora napravio selekcije oba muzička žanra i još prije par mjeseci organizatorima predočio skoro zaokružen muzički program za naredni festival, “na koji niko nije imao nijednu riječ primjedbe”.

“Moje iznenađenje je bilo tim veće kada sam iz medija saznao za “proizvoljne” razloge zbog kojih više nisam urednik muzičkog programa. Ono što me posebno iznenadilo jeste činjenica da sam blagovremeno uputio mejl sa molbom da mi se dostave u pisanoj formi konkretni razlozi, ali ni do trenutka pisanja ovog saopštenja nisam udostojen odgovora”, zaključio je Domazetović.

Bonus video: