Žene sazdane od vatre i vjetra

Postavku čine 23 slike iz galerijskog legata Milene Šotre i 15 skulptura Nade Stanić koje je ustupila njena porodica
200 pregleda 0 komentar(a)
ksenija matović, Foto: Slavica Kosić
ksenija matović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.03.2018. 09:43h

Povodom Međunarodng dana žena u srijedu veče u hercegnovskoj galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom otvorena je izložba slikarke Milene Šotre i vajarke Nade Stanić.

Postavku čine 23 slike iz galerijskog legata Milene Šotre i 15 skulptura Nade Stanić koje je ustupila njena porodica.

Izložbu je otvorila novinarka i pjesnikinja Ksenija Matović.

„Postoje žene jare. Sazdane od vatre i vjetra..razgorijevaju svijetove. Okrenute spolja...uvijek gladnim prstima, oduzimaju polove, dijele meridijane, množe ekvator. Stvaraju orkanski, baš kao što se i kreću....bez oklijevanja. Nesmirene.

Jedna od takvih žena je Milena Šotra. Njena su svijetla plamena. Uplivavaju bez zadrške... kao sunce u podne. Ne poznaju rama. Njene su boje jarosne...igrajuće. Njena su mora otičuća, a kuće..mrijestilice“, kazala je Matović.

Milena Šotra rođena je 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca. Slikarstvo je učila u Beogradu kod Bijelića i Dobrovića.

Bila je član ULUS-a. Studijski je boravila u Francuskoj, Engleskoj, Sovjetskom Savezu, Grčkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Libiji, Švajcarskoj, Kanadi, Austriji, Švedskoj i Španiji.

Herceg Novi je voljela kao svoj grad, kome je zavještala dio njenih slika.

„Milena pripada onom srećnom soju umjetnika koji su otvorenih očiju i srca zgledani u svijet oko sebe i žele drugima da skrenu pžnju i zadrže pogled na ljepotama i čarolijama ove naše stare, dobre zemlje“, svjevremeno je o njoj zapisao bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista Zuko Džumhur.

Skulpture Nade Stanić su, prema njenom sopstvenom priznanju, arhaične.

“Imam osjećaj kao da sam ih digla iz prirode. Okruženi smo kamenom - to je Crna Gora“, kazala je vajarka u jednom od svojih rijetkih intervjua.

„Sazdane od vode i zemlje...teku u meandrima. Zahvataju široko. Okrenute unutra...okatim dlanovima čitaju vremena. Puštaju prostore.. da meko cure između prstiju. Rađaju prapočetke. Ćutke. Tako stvaraju. Zmijočuvarke.

Jedna od takvih žena je Nada Stanić. Njene su šake posteljica u kojoj pluta žena. Njena je žena kosmogonična. Kosmogonija svedena na pokret. Svijetao i čist kao grive talasa kraj Kiklada“, kazala je Ksenija Matović o umjetnici Nadi Stani.

Nada Stanić završila je Umjetničku školu u Herceg Novom 1957. godine, u kojoj je jedno vrijeme radila kao nastavnik-asistent. Bila je prva, i dugo vremena jedina, žena vajar u crnogorskoj umjetnosti.

„Nadine skulpture nijesu rađene meko i sentimentalno čk i kad motiv tome vodi-prikaz ljubavi, likovi žena i djece.Ona zadržava čvrstinu u mjeri u kojoj to traži materijal i uspijeva da sačuva jedinstven stilski izraz i kada obrađuje tvrdi kamen ili gips kao predložak za rad u kmenu ili jedan specifičan laki kamen pješčanik i koji traži izgrađen pristup da bi se u njemu postiglo ono što umjetnik želi“, ocijenila je istoričarka umjetnosti Olga Perović povodom jedne od Nadinih rijetkih izložbi. Izložba Nade Stanić i Milene Šotra u galeriji Josip Bepo Benković biće otvorena za sve zainteresovane do 20. marta.

Bonus video: