GALERIJA "FORUM" U NIKŠIĆU

Izložba slika Ive Stanišić: Fuzija figuracije i apstrakcije

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Kristina Radović kazala je da na slikama mlade umjetnice možemo da pratimo “nevidljivu nit, a to je reprezentacija ženskog tijela u umjetnosti”
83 pregleda 0 komentar(a)
Iva Stanišić, Foto: Svetlana Mandić
Iva Stanišić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.03.2018. 09:40h

Ovogodišnju sezonu izložbi u nikšićkoj galeriji „Forum“ otvorila je akademska slikarka Iva Stanišić koja se sugrađanima predstavila sa dvadeset ulja na platnu. Izložba je poklon ženama za 8. mart, a upravo su žene i njihovo tijelo glavni motiv mlade umjetnice.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Kristina Radović kazala je da na slikama mlade umjetnice možemo da pratimo “nevidljivu nit, a to je reprezentacija ženskog tijela u umjetnosti”.

“Ženska tijela slikana su maestralno, snažnim a ujedno nježnim potezima i intenzivnim bojama i predstavljaju ‘kuću naše duše’, fizičku ekspresiju unutrašnjeg”, ističe Radović.

Neonske boje, kako je kazala Radović, ženama sa slika daju odlike pop ikona.

Izložba u galeriji “Forum” je peto samostalno predstavljanje Ive Stanišić publici, a učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama.

“Mislim da su ova platna pravi izbor za Dan žena. Na njima su žene, a u pozadini su njihova unutrašnja stanja. Slike su sinergija te spoljašnje i unutrašnje snage žene”, kazala je umjetnica.

I dok je najčešće predstavljaju kao modernog ekspresionistu, ona smatra da je njeno stvaralaštvo “fuzija figuracije i apstrakcije”. Jake, energične boje, postale su lajtmotiv Ive Stanišić. Zato je odlučila da krene korak dalje i eksperimentiše sa “smirenijim tonovima” pa su i predstavljena i tri nova rada.

“Pokušala sam da uradim sliku miješajući tri boje i bijelu i crnu. Uvijek pravim eksperimente, a ovoga puta pokušala sam da sebe pronađem i u drugim bojama”, kazala je Stanišić.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi profesora Marka Musovića i trenutno je na master studijama u Beogradu.

Preporučujemo za Vas