UKAZALI NA ALARMANTNO STANJE

HRA: Ostavke nadležnih u policijI nakon posljednjeg primjera torture

Iako je šef Interventne jedinice nedavno suspendovan, kako smatraju iz HRA, posljednji slučaj pokazuje da ta mjera očigledno nije bila dovoljna da pripadnici te jedinice profesionalno postupaju
1 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.03.2018. 15:04h

Posljednja prijava policijske torture u slučaju Podgoričanina Nemanje Rončevića ukazuje na alarmantno stanje u Upravi policije, kazali su iz Akcije za ljudska prava (Human Rights Action - HRA).

Iz HRA upozoravaju da je to već deveti zabilježeni slučaj zlostavljanja građana od strane državnih službenika od početka 2018. godine. 

"Ukupno devet građana je prijavilo da je zlostavljano od početka godine - osam prijava je podnijeto protiv službenika Uprave policije, a jedna protiv službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija," navode iz HRA.

U januaru i februaru su, kako podsjećaju, zabilježeni slučajevi prebijanja V.Đ. i F.N. ispred lokala „Zeppellin“ 27. januara, trojice mladića J.B, S.N. i M.D. ipred lokala „Bajica“ 17. februara, N.Š. u ZIKS-u 19. februara, M.I. na Cetinju 20. februara i M.S. u lokalu na autobuskoj stanici u Plužinama 21. februara i posljednji slučaj Nemanje Rončevića koji se dogodio 1. marta.

Glavni akteri u tri slučaja, podsjećaju iz HRA, su pripadnici Interventne jedinice (prebijanje ispred lokala „Zeppellin“, „Bajica“ i poslednji slučaj u policijskom vozilu i ”Betonjerci”).

HRA smatra da ovakav razvoj događaja ukazuje na alarmantno stanje u Upravi policije.

"Posao službenika policije je zaštita ljudskih prava, a ne njihovo kršenje i to na najdrastičniji način. Svi službenici policije su obučeni da otpor suzbiju uz najmanju neophodnu upotrebu sile i znaju da na vrijeđanja ne smiju da odgovaraju primjenom sile. Već se može govoriti o sistematskoj primjeni zlostavljanja u policijskoj praksi u poslednjih deset godina u Crnoj Gori. Posebno su drastični primjeri ohrabrivanja torture na najvišem nivou u slučaju prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića u policijskoj ”Betonjerci” 2008. godine, i u preko dvadeset nerasvijetljenih slučajeva policijskog zlostavljanja građana samo za vrijeme protesta u oktobru 2015. godine", kazali su iz HRA.

Iako je šef Interventne jedinice nedavno suspendovan, kako smatraju iz HRA, posljednji slučaj pokazuje da ta mjera očigledno nije bila dovoljna da pripadnici te jedinice profesionalno postupaju.

"Krajnje je vrijeme da nadležni šefovi u Upravi policije podnesu ostavke i ustupe mjesto onima koji će umjeti da suzbijaju kršenje ljudskih prava i povrate povjerenje u policiju. Apelujemo i da država žrtvama zlostavljanja državnih službenika obezbijedi besplatnu pravnu pomoć. Dok se Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći ne promijeni, Ministarstvo unutrašnjih poslova treba iz svog budžeta da plati advokatske troškove svim žrtvama policijskog zlostavljanja", zaključuju iz HRA.

Preporučujemo za Vas