Radojević: Ako su tražili pištolj mog pokojnog oca, trebalo je samo da pozovu

Tvrdi da je policija njegovoj supruzi kazala da pretresa kuću u potrazi za oružjem i drogom, i ističe da je u vrijeme pretresa bio u Podgorici, gdje radi građevinske poslove
347 pregleda 5 komentar(a)
Mirko Radojević, Foto: Privatna arhiva
Mirko Radojević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.03.2018. 17:26h

Nakon što je u sklopu policijske akcije "Boka" izvršen pretres više lokacija u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, Novljanin Mirko Radojević, čija je kuća pretresana, zahtijeva da mu se kaže na osnovu kojih informacija ili sumnji je interventna jedinica dobila nalog za pretres njegove kuće i na osnovu koje pravosnažne presude ili dokumenta je u javnosti označen kao "kriminalac" i "švercer oružja".

Tvrdi da je policija njegovoj supruzi kazala da pretresa kuću u potrazi za oružjem i drogom, i ističe da je u vrijeme pretresa bio u Podgorici, gdje radi građevinske poslove.

"Kako su me svi crnogorski mediji, na osnovu informacija iz policije, označili, punim imenom i prezimenom, kao kriminalca, dostavljam i svoju fotografiju, na dan kada je interventna jedinica pod punom ratnom opremom upala u moju kuću i pretresla je zbog, kako su rekli mojoj supruzi, indicija da će pronaći oružje i drogu. U 6 ujutro su zalupali na vrata i probudili mi porodicu, a žena je probudila mene telefonom i pitala šta sam uradio. Pretresom su pronašli „bogat arsenal oružja“ sačinjen od pištolja mog pokojnog oca CZ765, starog preko 50 godina, za koji je on imao dozvolu i ja posjedujem ugovor o poklonu sačinjen prije 25 godina. Ukoliko su gospoda iz policije imala informaciju o tom pištolju, bilo je dovoljno da me pozovu ili mi pošalju službeni dopis da se javim. Umjesto toga, šalju mi u zoru interventni vod i označavaju me javno kao kriminalca i švercera oružja," kazao je Radojević.

Kako je kazao, nije mu jasno na osnovu čega je policija dobila nalog za pretres njegove kuće.

Rekao je da je predlog za pretres napisala tužiteljka Snežana Zeinlagić, a usvojio ga je potpisao sudija Osnovnog suda u Herceg Novom, Andrija Marojević.

"Ni tužilac, ni sud, niti policija nisu htjeli da mi daju informaciju na osnovu čega policija upada u kuće poštenih građana. Sada, iz ličnog iskustva, tvrdim, da akcije policije i pretresi koji se poslednjih mjeseci vrte po medijima nisu ništa drugo nego obična propaganda! Država koja sebi dozvoljava da maltretira poštene gradjane, šalje jednu strašnu poruku: Svaki gradjanin Crne Gore je na milosti i nemilosti službi, tajnih službi, pojedinaca koji odlučuju o našim sudbinama i životima. Svako može nevin završiti u zatvoru, svako može biti proglašen kriminalcem i dilerom droge, svakome se može udariti na najmilije, familiju, djecu, obraz, svakome se može oteti ono što je njegovo već generacijama. Sa druge strane, svi u Herceg Novom i cijeloj Crnoj Gori znamo, imenom i prezimenom, ko se bavi kriminalom i ko diluje djeci drogu, a znamo da to zna i policija, ali iz nekog razloga tome ne može da se stane na put, kao nama koji eto švercujemo naslijedjene pištolje stare pola vijeka", kazao je Radojević.

Ističe da je nakon pretresa pozvan da dođe u Herceg Novi kako bi dao izjavu, što je odbio.

Radojević smatra da je ovaj upad interventne jedinice policije u njegovu kuću samo još jedan dokaz da "pojedinac koji živi mirno i pošteno u Crnoj Gori ima čega da se plaši i da nije zaštićena niti njegova privatnost, niti njegova imovina."

"Sve više se plašim i za svoju bezbjednost. Država Crna Gora, preko svojih organa i preduzeća se nameračila i na moju imovinu, kao i na imovinu mnogih meni sličnih, i pokušava da mi otme privatnu svojinu u postupku eksproprijacije za izgradnju 400kw dalekovoda. CGES je, kao korisnik eksproprijacije, upao i uništio kompletnu parcelu od 6.000m2 za koju je moj djed krvario u američkim rudnicima. Upali su na moje privatno vlasništvo u Pivi, bez moje dozvole i saglasnosti, bez pitanja i bilo kakve ponude. Sada mi nude smiješne iznose da mi, navodno, plate štetu koju su napravili i da nastave da rade svoj posao iz kojeg će neko debelo profitirati. Neće moći," zaključuje Radojević.

Bonus video: