Knežević mora u zatvor, ima pravo žalbe: Majka analizira rješenje

“Molba ili žalba Višem sudu, koja bi trebalo da se uputi u sljedeće tri dana, trebalo bi da se uputi onima koji su potvrdili optužnicu za lažni državni udar, za pranje novca i koji su, u krajanjem, dopustili Saši Sinđeliću da napusti Crnu Goru i time mu potvrdi status svjedoka saradnika", kazao je Knežević
115 pregleda 22 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2018. 06:27h

Odluku o tome da li će se žaliti Višem sudu osuđeni lider Demokratskog fronta Milan Knežević donijeće nakon što sa majkom i Predsjedništvom Fronta analizira rješenje Osnovnog suda kojim je odbijena njegova molba za odlaganje odlaska u zatvor.

To je juče kazao osuđeni političar, nakon što je predsjednik podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović odbio da mu do okončanja predsjedničkih i lokalnih izbora prolongira odlazak u spuški zatvor.

Na tu odluku, Knežević se može žaliti Višem sudu.

“Molba ili žalba Višem sudu, koja bi trebalo da se uputi u sljedeće tri dana, trebalo bi da se uputi onima koji su potvrdili optužnicu za lažni državni udar, za pranje novca i koji su, u krajanjem, dopustili Saši Sinđeliću da napusti Crnu Goru i time mu potvrdi status svjedoka saradnika. Imajući u vidu sve te okolnosti, moja majka će vrlo brižljivo izanalizirati ovo rješenje Osnovnog suda i nakon toga ćemo sa Predsjedništvom DF-a jasno poslati poruku koji su naši dalji potezi”, kazao je on.

Viši sud ga je prošle sedmice kaznio sa 1.000 eura zato što pred tužiocem nije htio da kaže ko mu je tražio 10.000 eura da se poništi presuda zbog koje mora u zatvor, kako je prethodno javno izjavio.

“Neću se odazvati dobrovoljno pozivu za odsluženje zatvorske kazne, niti ću se javiti tom referentu u ZIKS-u kako piše u rješenju. Nemam namjeru da bježim ni u Srbiju, ni u Rusiju . I Osnovni sud i ostale nadležne institucije i crnogorska javnost biće obaviješteni gdje se nalazim tog dana, a onda će predstavnici pravde morati da me privedu poznaniju prava, što bi rekao Njegoš”, kazao je Knežević.

U obrazloženju odluke kojom je odbijen njegov zahtjev za odlaganje kazne Radović je napisao da ni Kneževićeva povreda ramena ni izbori nijesu razlog za odlaganje izvršenja kazne zatvora.

“Posljedice povređivanja u daljem toku liječenja mogu se otkloniti i u okviru zdravstvenog sistema ZIKS-a, i u zdravstvenim ustanovama sa kojima ZIKS sarađuje, na isti način kao i u vanzatvorskim okolnostima”, objasnio je Radović.

Dodao je da je Knežević, koji je obrazložio da je predsjednik Demokratske narodne partije, članice DF-a, koji se priprema za predsjedničke i parlamentarne izbore, uz zahtjev nije priložio nijedan dokaz iz kojih bi proizilazila izvjesnost nastupanja znatne materijalne štete:

“Odnosno dokaz iz kojeg bi sud mogao nesumnjivo zaključiti da je osuđeni započeo posao čijim će neobavljanjem nastati znatna materijalna šteta, zbog čega je predsjednik suda našao da se zahtjev osuđenog i u tom dijelu treba odbiti kao neosnovan”, saopšteno je iz Osnovnog suda.

Knežević je osim zbog liječenja tražio odlaganje i zbog završetka započetog posla - političke aktivnosti vezano za predstojeće predsjedničke i lokalne izbore.

“Prekidom ovih započetih aktivnosti došlo bi do direktnog miješanja pravosudnih institucija u političke procese koji su pred nama i istovremeno bi se nanijela šteta našem opozicionom savezu kroz favorizovanje političkog subjekta iz vlasti. Naravno osim političke, prekidom navedenih aktivnosti posljedično bi nastala i znatna materijana šteta za cijeli koalicioni savez DF", piše u Kneževićevom zahtjevu koji je sudu predala njegova advokatica Andrijana Razić.

Knežević je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog napada na policajca ispred Skupštine 17. oktobra 2015. godine.

Bonus video: