Todorović prijavila Resulbegovića: Za mene ima posebne aršine

Todorović tvrdi da Resulbegović nije htio da goni policajku, koja je na mjerama uhvaćena da odaje podatke Vesninoj kćerki Karneli
455 pregleda 42 komentar(a)
Vesna Todorović, Foto: Facebook
Vesna Todorović, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.03.2018. 06:55h

Hapšena granična policajka Vesna Todorović podnijela je krivičnu prijavu protiv ulcinjskog tužioca Faruka Resulbegovića, optužujući ga za zloupotrebu službenog položaja.

Osim toga, optužila ga je i za protivzakonito pretresanje, narušavanje nepovredivosti stana, neovlašćeno prisluškivanje i snimanje i neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Todorović je krivičnu prijavu podnijela početkom februara, nakon što je, kako tvrdi, pribavila službenu zabilješku kojom Resulbegović obavještava ODT Ulcinj da nema elemenata krivičnog djela u postupcima njene koleginice V.D. koja je odavala službene podatke Vesninoj kćerki Karneli Šćekić.

“Uvidom u spise predmeta koji su formirani povodom krivične prijave Uprave policije protiv Vesne Todorović i njene kćerke Karnele Šćekić, odnosno mjerama tajnog nadzora (MTN) je utvrđeno da je policijski službenik V.D. dala podatke sa aplikacionog sistema MUP-a, a za potrebe njene kćerke Karnele Šćekić. U konkretnom se stiču elementi bića krivičnog djela neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka, jer je ista bila upoznata da su podaci potrebni Karneli Šćekić, a ne za potrebe službe, međutim, kako se za predmetno krivično djelo ne mogu koristiti MTN, a pri činjenici da je Todorović Vesna negirala da je bilo šta tražila od koleginice, kao i pri činjenici da je V.D. pred ovlašćenim službenicima negirala da je podatke dala za kćerku Todorović Vesne, već da je podatke dala za potrebe službe, to nalazim da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv V.D”, piše u Resulbegovićevoj zabilješci sačinjenoj 13. novembra 2017. godine.

Todorović i njena kćerka uhapšene su 9. novembra zbog sumnje da su turskom državljaninu Ozeru Ercanu za 5.000 eura prodale falsifikovani pasoš i odavale mu tajne podatke.

Policija je tada saopštila da koleginicu sumnjiče da je preko službene aplikacije pratila kretanje pripadnika kriminalnog miljea i preko kćerke ih odavala Ercanu. Todorović je Resulbegovića prijavila vrhovnom i specijalnom državnom tužiocu - Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću, rukovoditeljki Višeg tužilaštva Vesni Jovićević i rukovoditeljki ODT Ulcinj Ferihi Muratović.

Obrazložila je da Resulbegović službenom zabilješkom demantuje sam sebe, i njoj pripisuje krivično djelo za koje je policajku oslobodio krivične odgovornosti.

U prijavi tvrdi da tužilac za isto krivično djelo primjenjuje različite kriterijume - za V.D. nije uvažio mjere tajnog nadzora, a za nju i njenu kćerku jeste.

Todorović se u prijavi poziva i na odgovor pomoćnika direktora UP Enesa Bakovića koji je Resulbegoviću dostavljen 9. januara, a kojim ga obavještava da za Erzanom nije raspisana potjernica.

“Od IP Ankara smo obaviješteni da se lice, čiji je tačan identitet Aydi Cetin, rođen 16.01.1976. godine, od oca Adema i majke Emine, čiji je pasoš U11444*** poznat u registrima za falsifikovanje dokumenata i trgovinu migrantima ne potražuje. Aydi Cetin je koristio lažna dokumenta sa imenom Ozer Ercan”, piše u tom dokumentu.

Todorović Resulbegovića optužuje da sa njenim kolegama pokušava da joj podmetne krivična djela koja ona i njena kćerka nijesu počinile.

U prijavi tvrdi i da je netačno da su njih dvije pristale na zaključenje sporazuma o priznanju krivice, ali da im je Resulbegović to nudio kako bi prikrio nerad i nezakonitost.

“Tužilac ne radi po zakonu, već samo priča po zakonu i krije se iza zakona i svoje funkcije”, napisala je ona.

Todorović je ranije podnijela krivičnu prijavu protiv sudije iz Ulcinja Amira Đokaja i trojice njenih kolega - Igora Brajkovića, Nikole Terzića i Petra Grujića. U toj prijavi napisala je da je lažnu operativnu informaciju protiv nje napisao granični policajac “kom nije dala kad je tražio”.

“Postajem nekulturna? Ne. Samo pričam policijskim jezikom. Tražili su mnogi, ali nema. Nijesam ja Crveni krst pa da dijelim to čudo u dobrotvorne svrhe. Tražili su mnogi ovih zadnjih osam godina, na razne načine, pa i kulturno i nekulturno, pa kad kažem ne dam kažu kako je bezobrazna, pa mi taj epitet ostade - da sam bezobrazna, pa pošteni ljudi ne znaju što sam bezobrazna. Bezobrazna i opasna. Pravo da vi kažem počeli su ti opisi da mi se sviđaju, jer kad ih prevedem na crnogorski kaže se časna i poštena”, napisala je tada.

Mjesecima je nezakonito prisluškivali?

Todorović tvrdi da je mjesecima nezakonito bila pod mjerama tajnog nadzora, i da je sudija dao nalog sa je prisluškuju samo dva mjeseca.

“Iz naredbe o pretresu stana i drugih prostorija proizlazi da su mjere bile i do tog datuma, što mi je i tužilac rekao prilikom davanja iskaza. Resulbegović mi je 10. novembra rekao da sam praćena osam mjeseci, a naredba sudije Đokaja je za period od 7. juna do 7. avgusta”, napisala je Todorović.

U krivičnoj prijavi protiv Todorović i Šćekić piše da je praćena od 9. juna do 20. septembra 2017. godine.

Bonus video: