IZLOŽBA RADOVA NADE STANIĆ I MILENE ŠOTRE

Slike i skulpture pionirki umjetnosti

Bila je supruga slikara Voja Stanića i majka pijaniste Tomislava-Tome, i posvećena porodici. Govorila je da ništa nije žrtvovala: “Svoja sam, a moje skulpture su izlazile iz mene kada su bile završene u mislima, kada sam tačno znala šta hoću, onda sam ih radila i puštala da žive svoj život”
104 pregleda 0 komentar(a)
Nada Stanić
Nada Stanić
Ažurirano: 04.04.2019. 23:45h

U hercegnovskoj Galeriji “Josip Bepo Benković” sjutra veče, povodom međunarodnog Dana žena,  biće otvorena izložba organizuje izložbu poznatih umjetnica -  slikarke Milene Šotre i vajarke Nade Stanić. Postavku čine 23 slike iz galerijskog legata Milene Šotre i 15 skulptura Nade Stanić koje je ustupila njena porodica.

Milena Šotra rođena je 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca. Slikarstvo je učila u Beogradu  kod Bijelića i  Dobrovića. Na putu za Ameriku, godinu dana ostaje u Parizu gdje radi u Udruženju jugoslovenskih studenata i sa Vojom Dimitrijevićem pohađa časove slikanja kod Andrea Lota. Druži se sa poznatim ukrajinskim avangardnim vajarom Aleksandrom Arhipenkom na čijoj slikarskoj školi u Vudstoku provodi dvije godine. U Beograd se vraća sa prvom grupom iseljenika-povratnika i aktivno se uključuje u javni i politički život. Radila je u “Tanjugu” i Sekretarijatu za inostrane poslove. Osnovala je  grupu “8. mart” sa kojom je često izlagala. Bila je član ULUS-a. 

Herceg Novi je voljela kao svoj grad. Isticala  je da legate ne treba ni precjenjivati, ali ni potcjenjivati.  Vrijednost onoga koji je ona ostavila Herceg Novom jeste u činjenici da ga je, kako je rekla, darovala od srca, čak i jedan pastel  sa motivom iz Pariza za koji je bila jako vezana i željela da ga sačuva.

Nada Stanić završila je Umjetničku školu u Herceg Novom 1957. godine, u kojoj je jedno vrijeme radila kao nastavnik-asistent. Bila je prva, i dugo vremena jedina, vajarka u crnogorskoj umjetnosti. Izlagala je samostalno u “Palati Sponza” u Dubrovniku 1962 godine, Pomirbenoj dvorani na Gospi od Škrpjela 1997, Dvorani Park 1998. godine. Dobitnica je nagrade Cetinjskog salona jugoslovenske likovne umjetnosti “13. novembar” 1969. godine i nagrade Hercegnovskog zimskog salona 1976. i 1983. godine

Bila je supruga slikara Voja Stanića i majka pijaniste  Tomislava-Tome, i posvećena porodici. Govorila je da ništa nije žrtvovala: “Svoja sam, a moje skulpture su izlazile iz mene kada su bile završene u mislima, kada sam tačno znala šta hoću, onda sam ih radila i puštala da žive svoj život”.

Izložbu će u 19  sati otvoriti novinarka i pjesnikinja Ksenija Matović.